ßßß
Cookit - przepis na Krem sułtański
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krem sułtański
Składniki
Rodzynki
Rum
Śmietana kremówka
Cukier puder
Kakao
Skórka pomarańczowa
Syropy
Płatki migdałowe
Winogrona
Pomarańcza
Wykonanie
Kultowy deser z czasów PRL-u :)
Bita śmietana
w dwóch smakach,
bezy
, prażone
migdały
i
rodzynki
w
rumie
... To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są jednymi z najpyszniejszych :) Koniecznie musicie się skusić :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na 12 szt:200g
rodzynek
sułtańskich6 łyżek
rumu
1500ml
śmietany kremówki
36%4 płaskie łyżki
cukru pudru
+ 1,5 łyżki
cukru pudru
6 łyżek gorzkiego
kakao
1-2 łyżeczki
skórki pomarańczowej
w
syropie
(opcjonalnie)100g
płatków migdałów
winogrona
do dekoracjiplastry
pomarańczy
do dekoracji24 szt średnich bez
Płatki migdałów
uprażyć na suchej patelni na złoto. Uważać by nie przypalić.
Rodzynki
zalać
rumem
i podgrzewać chwilę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie
rodzynki
powinny wchłonąć większość
rumu
.
Śmietanę
ubić na sztywno z 4 płaskimi łyżkami
cukru pudru
. Podzielić ją na dwie części.Jedną odłożyć a do drugiej dodać
kakao
, 1,5 łyżki
cukru pudru
i pół łyżki
rumu
spod
rodzynek
(jak ktoś woli mocniejszy deser to można dodać całą łyżkę).Na dnie pucharków ułożyć krem
kakaowy
, na nim pokruszyć
bezy
. Następnie wyłożyć jasną
bitą śmietanę
. Dać odrobinę
skórki pomarańczowej
w
syropie
. Wierzch posypać obficie
rodzynkami
i
płatkami migdałów
. Udekorować
bezikiem
, plastrem
pomarańczy
i
winogronami
. Smacznego :)
Źródło:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/08/krem-sutanski.html
Przepisy powiązane
krem sułtański
Gundel palascinta - wyśmienite węgierskie naleśniki
Kawa potrójnie kawowa
Nadziewane śliwki
Trufle z białej czekolady
Składniki powiązane (0)