ßßß Cookit - przepis na Trufle z białej czekolady

Trufle z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Składniki
Trufle, 20 sztuk:
240 g białej czekolady
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
Do obtoczenia (po 1/4 szklanki):
cukru pudru
płatków migdałowych
perłowej posypki cukrowej i/lub wiórków kokosowych
oraz: 20 małych papilotek o średnicy 2 , 5 cm
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietanką i rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.
Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder, płatki migdałowe, posypkę cukrową i wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/biale_trufle/przepis.html