Wykonanie
Składniki
Trufle, 20 sztuk:240 g
białej czekolady1/4 szklanki
śmietanki kremówki1 łyżka jasnego
rumu (opcjonalnie)Do obtoczenia (po 1/4 szklanki):
cukru pudrupłatków migdałowychperłowej posypki cukrowej i/lub
wiórków kokosowychoraz: 20 małych papilotek o średnicy 2 , 5 cmPrzygotowanie
Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w rondelku z grubym dnem, razem ze
śmietanką i
rumem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż
czekolada się roztopi.Masę przelać do dwóch małych miseczek i schładzać w lodówce przez 4 godziny lub dodatkowo jeszcze przez 2 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować.Łyżeczką nabierać masę i dłońmi szybko lepić kuleczki. Zbyt długie trzymanie w dłoniach kulek spowoduje, że masa będzie się rozpływać, co uniemożliwi jej uformowanie.
Cukier puder,
płatki migdałowe, posypkę
cukrową i
wiórki kokosowe umieścić w oddzielnych miseczkach i obtaczać w nich dokładnie
trufle. Układać w papilotkach. Do czasu podania przechowywać w lodówce.