Wykonanie
Tarta o smaku batonika Bounty. Ona nie smakuje podobnie. Smakuje dokładnie tak samo ;-). Kruchy i sypki spód
ciasteczkowy (tak, będzie się kruszył podczas krojenia), pyszne nadzienie
kokosowe, najlepsza glazura z
mlecznej czekolady i dekoracja w postaci domowych pralinek bounty. Deser bez pieczenia - dla fanów słynnych batoników :-).Składniki na spód:300 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (tzw. markizy
czekoladowe)50 g
mlecznej czekolady, połamanej i roztopionej50 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy
ciasteczkowej.Przygotować formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysmarować
masłem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, uklepać i wyrównać. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.Nadzienie
kokosowe:100 g
białej czekolady, posiekanej200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%50 g
masła150 g
wiórków kokosowych30 g
cukru pudru1 łyżka
rumuW średniej wielkości garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę i
masło, niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się
czekolady i powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).Dodać
wiórki kokosowe,
cukier puder,
rum i wymieszać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin: część
śmietanki wsiąknie w wiórki i masa zgęstnieje. Gęste (lecz wciąż smarowne!) nadzienie wyłożyć na schłodzony spód tarty, wyrównać.Polewa z
mlecznej czekolady:175 g
mlecznej czekolady, posiekanej110 ml
śmietany kremówki 36%20 g
masłaW garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i
masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko).Gęstniejącą
polewę czekoladową przelać na nadzienie
kokosowe. Odstawić do lodówki do stężenia. Na gęstniejącej można poukładać domowe pralinki z nadzieniem
kokosowym (link do przepisu poniżej).Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Przepis na domowe rajskie pralinki: