ßßß
Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kuleczki oblane mleczną czekoladą. To takie domowe bounty. Pyszności.25 dag wiórków kokosowych150 ml śmietanki kremówki 30%8 dag cukru pudru8 dag masła2 łyżki rumu3 tabliczki mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam czekoladą)W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.W rondelku zagotowujemy trochę wody. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.Źródło: Przyślij Przepis - Karnawałowe przekąski, Nr 1/2010Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u