Wykonanie
Tym razem coś dla wielbicieli
kokosu.
Kokosowe kuleczki oblane
mleczną czekoladą. To takie domowe bounty. Pyszności.25 dag
wiórków kokosowych150 ml
śmietanki kremówki 30%8 dag
cukru pudru8 dag
masła2 łyżki
rumu3 tabliczki
mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam
czekoladą)W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy
masło, a następnie wlewamy
śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do
wiórków kokosowych wsypujemy
cukier puder, dodajemy rozpuszczone
masło ze
śmietanką i wlewamy
rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę
kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.W rondelku zagotowujemy trochę
wody. W kąpieli
wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami
czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej
kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.Źródło: Przyślij Przepis - Karnawałowe przekąski, Nr 1/2010Smacznego!Tasty Blog na Facebook'u