Wykonanie
Trufle z
białej czekolady, mojej ulubionej. Naprawdę są przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Dla mnie rewelacja. Najbardziej smakowały mi obtoczone w wiórkach
kokosowych. W kolorowych papilotkach prezentują się bardzo elegancko. Jak najbardziej mogą być słodkim prezentem - może i Walentynkowym, kto wie...Przepis na około 20-25
trufli25 dag
białej czekolady1/4 szklanki
śmietanki kremówki 36%
aromat pomarańczowy (parę kropel)do obtoczenia:
wiórki kokosowe, perełki
cukrowe,
płatki migdałowe,
cukier puderCzekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Dolewamy
śmietankę i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż
czekolada rozpuści się. Dodajemy do smaku parę kropel
aromatu pomarańczowego i ponownie mieszamy.
Czekoladową masę przekładamy do miseczki i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, aż masę będzie można łatwo formować. Po tym czasie, nabieramy porcję masy łyżeczką i szybko formujemy w dłoniach kuleczki.
Trufle obtaczamy np: w wiórkach
kokosowych, płatkach
migdałowych, posypce cukrowej lub cukrze pudrze. Przekładamy do papilotek i ponownie schładzamy w lodówce.Źródło: Naj Magazyn - Wydanie Specjalne 8/2011Smacznego!