Wykonanie
Mój nowy eksperyment okazał się sukcesem! Dlatego pozstanowiłem się nim z
Wami podzielić ;)
Lody o smaku Raffaello - z
białą czekoladą i
kokosem. Są przepyszne, w pełni naturalne i robi się je bardzo łatwo, bez mieszania w czasie mrożenia.Do przygotowania dużej porcji
lodów potrzebujesz:- 5
jajek- 2 kubeczków 330ml
śmietany 30%- 1,5 szklanki
cukru pudru- 100g
wiórków kokosowych- 200g
białej czekolady- 100ml
mleka- 3 łyżek
cukru- szczypty
soliZacznij od zagotowania 160ml
śmietany i 100ml
mleka, dodaj
wiórki kokosowe, 3 łyżki
cukru i
czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj do rozpuszczenia
czekolady, następnie utrzyj wszystko blenderem, żeby nieco rozdrobnić wiórki, odstaw do ostygnięcia. Wyparz
jajka.
Białka oddziel od
żółtek.
Białka, ze szczyptą
soli, ubij na sztywną pianę, dodaj 1/2 szklanki
cukru pudru i ponownie ubij na bardzo sztywną pianę. Odstaw do lodówki.
Żółtka ubij z 1/2 szklanki
cukru pudru do jasnej, sztywnej konsystencji.
Śmietanę ubij w dużym naczyniu z 1/2 szklanki
cukru pudru na sztywno. Masę
czekoladowo-
kokosową połącz z ubitymi
żółtkami, następnie przenieś do naczynia z ubitą
śmietaną. Dodaj ubite
białka i wymieszaj wszystko dokładnie używając łyżki..Przenieś
lody do szczelnie zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin.Smacznego!