Wykonanie
Bardzo lubię
kawę. Często się
śmieję, że można dla mnie zaparzyć od razu wiaderko z tym, że musi być podgrzewane żeby cały czas była gorąca. Do
kawy lubię dodać trochę
cukru i
mleko, ale czasami zdarza mi się zaszaleć z innymi dodatkami. Cóż, człowiek czasami musi się sam porozpieszczać, prawda? A jeszcze jak wpadnie akurat koleżanka na pogaduchy to taka
kawa świetnie wpłynie na zwierzenia
składniki:2 czubate łyżeczki
kawy mielonej, każdy pewnie ma swoją ulubioną a ja pijam różne2 czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (jak wyżej)1 łyżeczka
cukru pudru2-4 łyżeczki
syropu kawowego do deserów100 ml
śmietanki kremówki 30%2 szczypty
kakao naturalnegosposób przygotowania:
Kawę wsypałam do podgrzanej "łapki" ekspresu ciśnieniowego ręcznego - zaparzyłam i rozlałam do dwóch filiżanek - w każdej powinno być nie więcej niż 1/2 filiżanki naparu. Mocno schłodzoną
śmietankę ubijałam spieniaczem do
mleka dosypując
cukier puder i
kawę rozpuszczalną. Gdy piana będzie sztywna nałożyłam ją na wierzch zaparzonej
kawy zostawiając ok. 2 łyżeczek. Środek nałożonej
śmietany polałam
syropem kawowym i nałożyłam pozostałą
śmietanę. Oprószyłam odrobinką
kakao naturalnego.