ßßß Cookit - przepis na Kawa potrójnie kawowa

Kawa potrójnie kawowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię kawę. Często się śmieję, że można dla mnie zaparzyć od razu wiaderko z tym, że musi być podgrzewane żeby cały czas była gorąca. Do kawy lubię dodać trochę cukru i mleko, ale czasami zdarza mi się zaszaleć z innymi dodatkami. Cóż, człowiek czasami musi się sam porozpieszczać, prawda? A jeszcze jak wpadnie akurat koleżanka na pogaduchy to taka kawa świetnie wpłynie na zwierzenia
składniki:
2 czubate łyżeczki kawy mielonej, każdy pewnie ma swoją ulubioną a ja pijam różne
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (jak wyżej)
1 łyżeczka cukru pudru
2-4 łyżeczki syropu kawowego do deserów
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 szczypty kakao naturalnego
sposób przygotowania: Kawę wsypałam do podgrzanej "łapki" ekspresu ciśnieniowego ręcznego - zaparzyłam i rozlałam do dwóch filiżanek - w każdej powinno być nie więcej niż 1/2 filiżanki naparu. Mocno schłodzoną śmietankę ubijałam spieniaczem do mleka dosypując cukier puder i kawę rozpuszczalną. Gdy piana będzie sztywna nałożyłam ją na wierzch zaparzonej kawy zostawiając ok. 2 łyżeczek. Środek nałożonej śmietany polałam syropem kawowym i nałożyłam pozostałą śmietanę. Oprószyłam odrobinką kakao naturalnego.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kawa-potrojnie-kawowa.html