ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto bananowe z kakao / Gluten-free banana cake with cocoa

Bezglutenowe ciasto bananowe z kakao / Gluten-free banana cake with cocoa

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste do zrobienia, wilgotne i smakowite ciasto bananowe z nutką kakao – znakomicie smakuje z domowym masłem orzechowym i dżemem :)

Very easy to make, moist and tasty banana cake with cacao – perfect with homemade peanut butter and jam :)

Składniki:
3 nieduże banany (285g miąższu)
50g roztopionego masła + do wysmarowania foremki
2 jajka
1,5dl cukru brązowego
180g mąki bezglutenowej + do obsypania foremki
1,5 łyżeczki sody
100ml mleka roślinnego (np migdałowego)
2 łyżki kakao
rozdepcz banany widelcem – tak, żeby masa była „glutowata”, ale nie idealnie gładka
jajka wymieszaj z cukrem i masłem, dodaj sypie składniki, wymieszaj
dodaj banany i mleko, dokładnie wymieszaj
podłużną foremkę, tzw keksówkę (ok 26x12cm), wysmaruj masłem i obsyp mąką
przelej ciasto do foremki
piecz w 200C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz jeszcze ok 15 minut. Bez termoobiegu.
Smacznego! :)
*przepis na ciasto bananowe z użyciem mąki pszennej znajdziecie tutaj -> KLIK

Ingredients:
3 medium bananas (285g of pulp)
50g of melted butter + to cover the mold
2 eggs
1,5dl of brown sugar
180g glutenfree flour + to dust the mold
1,5 tsp of baking soda
100ml plant milk (f.e. almond)
2 tbsp of unsweetened cocoa
mash bananas with a fork until you get a bit clumpy mass
stir eggs with sugar and butter, add dry ingredients, mix well
add milk and mashed bananas, stir well
take long mold (about 26x12cm), smear with butter and dust with a little bit of flour
puor batter into the mold, make the surface even
bake in 200C for about 30 minutes, than turn down the heat to 175C and bake for another 15 minutes
Bon appetit! :)
*for a regular banana cake, click here -> Kizia’s banana cake
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/11/23/bezglutenowe-ciasto-bananowe-z-kakao