Wykonanie
Bardzo proste do zrobienia, wilgotne i smakowite ciasto
bananowe z nutką
kakao – znakomicie smakuje z domowym
masłem orzechowym i
dżemem :)…
Very easy to
make, moist and tasty
banana cake with cacao – perfect with homemade peanut butter and jam :)…Składniki:3 nieduże
banany (285g miąższu)50g roztopionego
masła + do wysmarowania foremki2
jajka1,5dl
cukru brązowego180g
mąki bezglutenowej + do obsypania foremki1,5 łyżeczki
sody100ml
mleka roślinnego (np
migdałowego)2 łyżki
kakaorozdepcz
banany widelcem – tak, żeby masa była „glutowata”, ale nie idealnie gładka
jajka wymieszaj z
cukrem i
masłem, dodaj sypie składniki, wymieszajdodaj
banany i
mleko, dokładnie wymieszajpodłużną foremkę, tzw keksówkę (ok 26x12cm), wysmaruj
masłem i obsyp
mąkąprzelej ciasto do foremkipiecz w 200C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz jeszcze ok 15 minut. Bez termoobiegu.Smacznego! :)*przepis na ciasto
bananowe z użyciem
mąki pszennej znajdziecie tutaj -> KLIK


…Ingredients:3 medium
bananas (285g of pulp)50g of melted butter + to cover the
mold2 eggs1,5dl of brown sugar180g glutenfree
flour + to dust the
mold1,5 tsp of baking
soda100ml
plant milk (f.e. almond)2 tbsp of unsweetened cocoa
mash bananas with a fork until you get a bit clumpy
massstir eggs with sugar and butter, add dry ingredients, mix welladd milk and mashed
bananas, stir welltake long
mold (about 26x12cm), smear with butter and dust with a little bit of
flourpuor batter into the
mold,
make the surface evenbake in 200C for about 30 minutes,
than turn down the heat to 175C and bake for another 15 minutesBon appetit! :)*for a regular
banana cake, click here -> Kizia’s
banana cake