ßßß Cookit - przepis na Chrupiący bajgiel z serem pleśniowym i szpinakiem / Crunchy bagel with camembert and spinach

Chrupiący bajgiel z serem pleśniowym i szpinakiem / Crunchy bagel with camembert and spinach

nazwa

Wykonanie

Hamburgery – nie są złe, ale mogę bez nich żyć. Hot dogi – uwielbiam (najlepsze z parówką!). Długie zapiekanki – tylko z serem, pieczarkami i ketchupem. Tosty – na wszelkie sposoby, ale nie za często. Bajgle – moja stara/nowa miłość.
Burgers – they are not bad, but I can live without them. Hot dogs – my love (best with wieners!). Long, open-faced grilled cheese sandwich – only with mushrooms and ketchup. Toasts – in every way, but not to often. Bagels – my new/old love.
Składniki:
bajgiel
majonez
sambal oelek
świeży szpinak
camembert
pieczarka
suszone pomidory
pomidor
szalotka
pieprz cytrynowy
ketchup
olej lub masło do usmażenia pieczarki
sól i pieprz do doprawienia pieczarki
pokrój bajgla na 4 kromki (z dziurką). Ważne, żeby dolna i górna kromka były całe.
opiecz wewnętrzne kromki w tosterze – mają być rumiane i chrupiące
pokrój pieczarkę na plasterki, podsmaż je z obu stron, aż będą rumiane, posyp odrobiną soli i pieprzu
posmaruj dolną kromkę majonezem i sambal oelek (tyle, ile uważasz za stosowne ;) )
ułóż na niej listki szpinaku, plasterki camembert, plasterki pieczarki i pokrojone suszone pomidory na warzywach połóż opieczoną kromkę, na niej 2 plasterki pomidora i pokrojoną w plasterki szalotkę, posyp pieprzem cytrynowym na górną kromkę (tą stronę, która będzie dotykać reszty bajgla) nałóż ketchup
„zamknij” bajgla górną kromką i lekko dociśnij
Smacznego! :)
*nie pomyliłam się w przepisie – oprócz gotowego bajgla, zostanie jeszcze 1 opieczona kromka – idealna np na deser z masłem i miodem ;)
**KONIECZNIE zróbcie tak, jak napisałam – miękkie pieczywo z zewnątrz, chrupiąca kromka wewnątrz – nie pożałujecie! :)

Ingredients:
bagel
mayonnaise
sambal oelek
fresh spinach
camembert
champignon
sun dried tomatoes
tomato
shallot
lemon pepper
ketchup
oil or butter to fry champignon
salt and black pepper to flavor the champignon
cut bagel into 4 slices (all with a hole in the middle). Important thin is that top and bottom slice are intact.
toast two inside slices in a toaster until golden brown and crispy
slice the champignon, fry on oil or butter on both sides until golden brown, sprinkle with black pepper and salt
smear the botoom slice of bagel with mayo and sambal oelek (as much as you like ;) )
put on few spinach leaves, slices of camembert, champignon and diced sundried tomatoes
put one of tosted bagel slices on them, than 2 tomato slices and finely sliced shallot, sprinkle with lemon pepper
put some ketchup on the top bagel slice, on the side that’s gonna touch the rest of the ingredients
„close” the bagel with top slice and push slightly down
Bon appetit!
*I didn’t make a mistake in the recipe – you’ve got not only a delicious bagel, but also one toasted bagel slice – perfect f.e. with butter and honey ;)
**you just HAVE TO make it as I wrote – soft bagel on the outside, and a crunchy bagel slice inside – you won’t regret it! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/01/18/bagel-better-than-burger-1