ßßß Cookit - przepis na Saigon style chicken with caramel

Saigon style chicken with caramel

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki, którą opiszę na koniec miesiąca – „Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” Roberta Makłowicza.

This is a recipe from a book, I’m gonna review at the end of the month – „Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” Roberta Makłowicza.
Resztki kurczaka zjedliśmy jako dodatek do zupki chińskiej ;) (na zdjęciu jeszcze przed zalaniem wrzątkiem ;)
Przepis pochodzi z rozdziału „Potrawy z mięs i drobiu. Gigantyczne żarcie”.
Jakie było moje pierwsze wrażenie po przeczytaniu przepisu? Że jest w nim błąd… Wśród składników znajduje się sos rybny, którego nie znajdziecie w opisie przygotowania potrawy… A wrażenia po spróbowaniu gotowego dania? Nie mam pojęcia jakim cudem na zdjęciu w książce jest tyle sosu.. Czy sos rybny powinien być dodany na końcu, przy podgrzewaniu kurczaka? Ale to i tak tylko 2 łyżki, więc dalej za mało… Kurczak w smaku był ciekawy, ale pewnie byłby dużo smaczniejszy z sosem… Macie jakiś pomysł, co poszło nie tak? ;)
Składniki:
800g filetów z piersi kurczaka (bez skóry)
2 łyżki oleju sojowego
3 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
2 małe czerwone papryczki chilli
1 pęczek kolendry
ryż
posiekaj drobno czosnek i trawę cytrynową, wymieszaj z pieprzem i 1 łyżką cukru*
pokrój kurczaka w niewielką kostkę, połącz ze składnikami z punktu 1. i marynuj przez 30 minut
ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu
pokrój chilli w cienkie paseczki
posiekaj kolendrę
rozgrzej olej w woku lub na patelni, dodaj kurczaka z marynatą, smaż kilka minut aż wszystko się zrumieni i kurczak zmięknie
do małego rondelka wsyp pozostałe 2 łyżki cukru, postaw na średnim ogniu
gdy cukier się rozpuści i zezłoci, zdejmij rondelek z ognia, dodaj chilli i wymieszaj
połącz karmel z kurczakiem, całość podgrzej i posyp kolendrą, podaj z ryżem
Smacznego! :)
*w tym miejscu dodałam sos rybny
It’s from the chapter „Potrawy z mięs i drobiu. Gigantyczne żarcie”.

What was my first impression after reading this recipe? That there’s a mistake… When you check ingredients from the list of ingredients and ingredients in the recipe – fish sauce is only in the first part… And what about the impression after tasting the dish? I have no idea why on the picture in the book there’s so much sauce.. Should the fish sauce be added at the end, while warming the chicken? But still it’s only 2 tbsps, so it’s not enough… Chicken had an interesting taste, but probably would be even better with the sauce… Do you have any idea, what went wrong? ;)
Ingredients:
800g skinless chicken fillet
2 tbsp soy oil
3 cloves of garlic
1 stalk of lemon grass
2 tbsp fish sauce
3 tbsp sugar
freshly grounded black pepper
2 small chilli
1 bunch of coriander
rice
finely chop garlic and lemon grass, mix with pepper and 1 tbsp of sugar*
dice chicken finely, mix with ingredients from 1. and marinate for 30 minutes
cook rice following the instructions on the package
slice chilli finely
chop coriander
heat the oil in a wok or in a pan, add marinated chicken, fry for a few minutes until brown and tender
put the rest of the sugar into a small pot, put on a medium heat
when sugar melt and brown a bit, take the pot off the stove, add chilli and stir
combine caramel and chicken, heat up and sprinkle with coriander, serve with rice
Bon appetit! :)
*here I’ve added the fish sauce
Resztki kurczaka zjedliśmy jako dodatek do zupki chińskiej ;) (na zdjęciu jeszcze przed zalaniem wrzątkiem ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/01/22/saigon-style-chicken-with-caramel