Wykonanie
Przepis pochodzi z książki, którą opiszę na koniec miesiąca – „Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” Roberta Makłowicza.…This is a recipe from a book, I’m gonna review at the end of the
month – „Fuzja Smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” Roberta Makłowicza.Resztki
kurczaka zjedliśmy jako dodatek do zupki chińskiej ;) (na zdjęciu jeszcze przed zalaniem wrzątkiem ;)Przepis pochodzi z rozdziału „Potrawy z
mięs i drobiu. Gigantyczne żarcie”.Jakie było moje pierwsze wrażenie po przeczytaniu przepisu? Że jest w nim błąd… Wśród składników znajduje się
sos rybny, którego nie znajdziecie w opisie przygotowania potrawy… A wrażenia po spróbowaniu gotowego dania? Nie mam pojęcia jakim cudem na zdjęciu w książce jest tyle sosu.. Czy
sos rybny powinien być dodany na końcu, przy podgrzewaniu kurczaka? Ale to i tak tylko 2 łyżki, więc dalej za mało…
Kurczak w smaku był ciekawy, ale pewnie byłby dużo smaczniejszy z sosem… Macie jakiś pomysł, co poszło nie tak? ;)Składniki:800g
filetów z piersi kurczaka (bez skóry)2 łyżki
oleju sojowego3 ząbki
czosnku1 łodyga
trawy cytrynowej2 łyżki
sosu rybnego3 łyżki
cukruświeżo zmielony
czarny pieprz2 małe czerwone
papryczki chilli1 pęczek
kolendryryżposiekaj drobno
czosnek i
trawę cytrynową, wymieszaj z
pieprzem i 1 łyżką
cukru*pokrój
kurczaka w niewielką kostkę, połącz ze składnikami z punktu 1. i marynuj przez 30 minutugotuj
ryż wg instrukcji na opakowaniupokrój
chilli w cienkie paseczkiposiekaj
kolendręrozgrzej
olej w woku lub na patelni, dodaj
kurczaka z marynatą, smaż kilka minut aż wszystko się zrumieni i
kurczak zmiękniedo małego rondelka wsyp pozostałe 2 łyżki
cukru, postaw na średnim ogniugdy
cukier się rozpuści i zezłoci, zdejmij rondelek z ognia, dodaj
chilli i wymieszajpołącz karmel z
kurczakiem, całość podgrzej i posyp
kolendrą, podaj z
ryżemSmacznego! :)*w tym miejscu dodałam
sos rybnyIt’s from the chapter „Potrawy z
mięs i drobiu. Gigantyczne żarcie”.…What was my first impression after reading this recipe? That there’s a mistake… When you check ingredients from the list of ingredients and ingredients in the recipe – fish sauce is only in the first part… And what about the impression after tasting the dish? I have no idea why on the picture in the book there’s so much sauce.. Should the fish sauce be added at the end, while warming the chicken? But still it’s only 2 tbsps, so it’s not enough… Chicken had an interesting taste, but probably would be even better with the sauce… Do you have any idea, what went wrong? ;)Ingredients:800g skinless chicken fillet2 tbsp soy oil3 cloves of garlic1 stalk of
lemon grass2 tbsp fish sauce3 tbsp sugarfreshly grounded black pepper2 small
chilli1 bunch of corianderricefinely chop garlic and
lemon grass, mix with pepper and 1 tbsp of sugar*dice chicken finely, mix with ingredients from 1. and marinate for 30 minutescook rice following the instructions on the packageslice
chilli finelychop corianderheat the oil in a wok or in a pan, add marinated chicken, fry for a few minutes until brown and tenderput the rest of the sugar into a small pot, put on a medium heatwhen sugar melt and brown a bit, take the pot off the stove, add
chilli and stircombine caramel and chicken, heat up and sprinkle with coriander,
serve with riceBon appetit! :)*here I’ve added the fish sauce
Resztki
kurczaka zjedliśmy jako dodatek do zupki chińskiej ;) (na zdjęciu jeszcze przed zalaniem wrzątkiem ;)