„Bigos najlepszy” (przepis od Taty S)

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostałam od Taty kilka lat temu – bigos przygotowany według niego jest przepyszny :)
Składniki:
1kg kiszonej kapusty
1kg białej kapusty
1 cebula
1,2 kg wieprzowiny
1,2 kg wołowiny
tłuszcz do obsmażenia mięsa
30 dag kiełbasy zwyczajnej
5 dag suszonych grzybów
20 dag suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
Poszatkuj cebulę, białą i kiszoną kapustę. Włóż do bardzo dużego garnka.
Suszone grzyby namocz i ugotuj, następnie pokrój w kostkę i razem z wodą z gotowania dodaj do kapusty.
Suszone śliwki zalej dwiema szklankami wrzątku i po pół godzinie wlej do garnka.
Pokrój wołowinę i wieprzowinę w kostkę, obsmaż na tłuszczu na rumiano i wrzuć do garnka.
Wymieszaj składniki w garnku.
Duś bigos na małym ogniu przez 3 dni po 3 godziny.
Ostatniego dnia dodaj podsmażone półplasterki kiełbasy i wino. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego! :)
*Bigos powinno się zamrozić i podgrzać, dolewając trochę wina, aby się nie przypalił. Im częściej tę operację powtórzysz, tym bigos będzie lepszy.
**Wrzuciłam zdjęcia kartki z przepisem, a nie gotowej potrawy, ponieważ w tym roku przygotowałam bigos wg innej receptury. Uznałam jednak, że ten jest na tyle dobry, że i tak się nim z Wami podzielę ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/12/14/bigos-najlepszy-przepis-od-taty-s