Wykonanie
Przepis ten dostałam od Taty kilka lat temu – bigos przygotowany według niego jest przepyszny :)Składniki:1kg
kiszonej kapusty1kg
białej kapusty1
cebula1,2 kg
wieprzowiny1,2 kg
wołowinytłuszcz do obsmażenia
mięsa30 dag
kiełbasy zwyczajnej5 dag
suszonych grzybów20 dag suszonych
śliwek1 szklanka czerwonego
wytrawnego winasólpieprzPoszatkuj
cebulę, białą i
kiszoną kapustę. Włóż do bardzo dużego garnka.
Suszone grzyby namocz i ugotuj, następnie pokrój w kostkę i razem z
wodą z gotowania dodaj do
kapusty.
Suszone śliwki zalej dwiema szklankami wrzątku i po pół godzinie wlej do garnka.Pokrój
wołowinę i
wieprzowinę w kostkę, obsmaż na tłuszczu na rumiano i wrzuć do garnka.Wymieszaj składniki w garnku.Duś bigos na małym ogniu przez 3 dni po 3 godziny.Ostatniego dnia dodaj podsmażone półplasterki
kiełbasy i
wino. Dopraw
solą i
pieprzem.Smacznego! :)*Bigos powinno się zamrozić i podgrzać, dolewając trochę
wina, aby się nie przypalił. Im częściej tę operację powtórzysz, tym bigos będzie lepszy.**Wrzuciłam zdjęcia kartki z przepisem, a nie gotowej potrawy, ponieważ w tym roku przygotowałam bigos wg innej receptury. Uznałam jednak, że ten jest na tyle dobry, że i tak się nim z
Wami podzielę ;)