Wykonanie
Dużo
mięsa. Bardzo dużo. Jak dla mnie trochę za duzo, ale mięsożerny mężczyzna będzie zachwycony ;)Punktem odniesienia do przygotowania tego bigosu był przepis, który dostałam od Taty – zmieniłam tylko propocje i dodałam więcej
mięsa.Składniki:1 kg
kiszonej kapusty1 kg
białej kapusty2 średnie
cebule1 , 5 kg wędliny/kiełbasy/pieczeni pokrojonych w kostkę1,5 kg
łopatki wieprzowej40g
suszonych grzybów300g suszonych
śliwek0,5 butelki czerwonego
wytrawnego winapieprzKiszoną kapustę pokrój tak, żeby przy jedzeniu się „nie ciągnęła”, przełóż do dużego garnka.
Białą kapustę poszatkuj, przełóż do garnka (tego samego, co
kiszoną kapustę ;)
Cebule pokrój w piórka lub półplasterki, dodaj do garnka.
Suszone grzyby namocz w wodzie i ugotuj.
Wodę z gotowania przelej do garnka,
grzyby pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w garnku.
Śliwki zalej wrzątkiem, odstaw na ok 0,5 godziny, następnie przelej wraz z płynem do garnka z
kapustą i
grzybami.
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i obsmaż, przełóż wraz z pozostałym
mięsem do garnka.Dodaj
wino, wymieszaj wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok 2-3 godziny.Następnego dnia gotuj przez kolejne 2-3 godziny, i następnego tyle samo czasu – to jest minimalny czas gotowania.*Smacznego! :)*w miarę możliwości (jeśli jest mróz) wystaw garnek z bigosem na noc na balkon, żeby zamarzł. Pamiętaj, żeby zabezpieczyć pokrywkę, by żadne zwierzątko się do niego nie dobrało ;)