Wigilijny must have – sam zapach tego dania sprawia, że w domu zapanuje świąteczna atmosfera.Składniki700g kapusty kiszonej40g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)150g suszonych śliwekListek laurowyCebula5 łyżek olejuSól, pieprzPrzygotowanieNamocz grzyby w 300ml wody na co najmniej 2 godziny.Kapustę zalej 250ml wody, dodaj listek laurowy oraz połowę oleju i gotuj na niewielkim ogniu.Po 1/2 godzinie od nastawienia kapusty wyjmij grzyby z wody, nie wylewając jej. Pokrój grzyby w paski, a płyn przesiej przez sito. Przelej płyn do garnuszka, dodaj grzyby i gotuj przez 25 minut.Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na reszcie oleju.Śliwki opłucz i pokrój w paski.Teraz powinna minąć mniej więcej godzina, od kiedy kapusta zaczęła się gotować. Dodaj do niej grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, cebulę i śliwki. Gotuj wszystko przez 1/2 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Smacznego!Reklamy