ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wigilijny must have – sam zapach tego dania sprawia, że w domu zapanuje świąteczna atmosfera.
Składniki
700g kapusty kiszonej
40g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
150g suszonych śliwek
Listek laurowy
Cebula
5 łyżek oleju
Sól, pieprz
Przygotowanie
Namocz grzyby w 300ml wody na co najmniej 2 godziny.
Kapustę zalej 250ml wody, dodaj listek laurowy oraz połowę oleju i gotuj na niewielkim ogniu.
Po 1/2 godzinie od nastawienia kapusty wyjmij grzyby z wody, nie wylewając jej. Pokrój grzyby w paski, a płyn przesiej przez sito. Przelej płyn do garnuszka, dodaj grzyby i gotuj przez 25 minut.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na reszcie oleju.
Śliwki opłucz i pokrój w paski.
Teraz powinna minąć mniej więcej godzina, od kiedy kapusta zaczęła się gotować. Dodaj do niej grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, cebulę i śliwki. Gotuj wszystko przez 1/2 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2018/12/24/wigilijna-kapusta-z-grzybami-i-sliwkami