Wykonanie
Gołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z
ryżem, a są może nawet smaczniejsze
składniki ( wyszło 16 gołąbków)Duża główka
białej kapusty200 g
kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *500 g
mięsa wieprzowego , zmielonego
grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklankiduża
cebulasól,
pieprz* proporcje
kaszy i
mięsa można zmieniać dowolnieprzygotowanie
Grzyby zalać 2 szklankami
wody i gotować do miękkości - używam szybkowaru, co znacznie przyspiesza gotowanie. Po ugotowaniu ,
grzyby odcedzić , posiekać ,
wywar zachować .Równocześnie przygotować
kapustę. Wyciąć głąb,
kapustę włożyć do dużego garnka i zalać gotującą się
wodą . Chwilę pogotować i zdjąć wierzchnie warstwy liści, po paru minutach zdjąć kolejne warstwy i tak aż do końca. Czasem stwierdzam, że liście nie są jeszcze wystarczająco sparzone czyli nie są wystarczająco miękkie do zawijania - wkładam je wtedy jeszcze na parę minut do wrzątku. Lubię dużą
kapustę , duże liście dzielić można na dwie części wycinając grubszy nerw liścia, i z jednego liścia robić 2 gołąbki.( Jeżeli
kapusta jest mniejsza i z jednego liścia robimy jeden gołąbek, ścinam gruby nerw kapuściany na płasko.)
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wymieszać z posiekanymi
grzybami,
kaszą gryczaną , dodać zmielone, surowe
mięso, doprawić
solą i
pieprzem.Na liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi
kapusty. Gołąbki zalać
wywarem z
grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco
bulionu ale nie jest to niezbędne.Podawać z sosem z pieczenia i polane
masłem.