Wykonanie
Kiedy mam nadmiar pracy, robię obiady, które wystarczą mi na kilka dni. Do takich dań niewątpliwie należą gołąbki. Wiadomo, jest z nimi trochę pracy, ale
potem nie muszę się martwić o obiad. Zawsze można przygotować sobie farsz dzień wcześniej, a następnego tylko zawijać i zapiec je w piekarniku. Tym razem dodałam do nich
kaszę gryczaną i podałam je z
sosem pomidorowym z
papryką .
Składniki:1 główka
kapustyFarsz:2 woreczki
kaszy gryczanej (lub 20 dag
kaszy)2 szklanki
ryżu60 dag
mięsa mielonego2
cebulesólpieprzmajeranekSposób przygotowania:1.
Mięso smażymy na patelni, delikatnie doprawiamy.2.
Ryż i
kaszę gotujemy osobno w osolonej wodzie na sypko.3.
Cebulę siekamy, złocimy na
oleju.4. Mieszamy wszystkie składniki farszu:
mięso,
ryż,
kaszę, suszony
majeranek, zrumienioną
cebulę i
przyprawy.5. W garnku gotujemy
wodę, kiedy zawrze dodajemy
ocet (sprawi, że liście
kapusty nie będą się rozpadać). Wkładamy główkę
kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście
kapusty. Możemy wcześniej odciąć głąb
kapusty - wtedy liście będą łatwiej się odrywać.6. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść
kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.7. W dużym rondlu układamy na spodzie pozostałe liście
kapusty, układamy ciasno jedną warstwę gołąbków.8. Wlewamy wrzątek (do 2/3 wysokości gołąbków), dodajemy 1 łyżkę
vegety, odrobinę
cukru i 2 łyżki
oleju, delikatnie ruszamy garnkiem, by
przyprawa się rozprowadziła w wodzie. Układamy kolejną warstwę gołąbków. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przynajmniej godzinę, sprawdzamy, czy
kapusta jest już miękka, jeśli nie, to pieczemy dłużej.9. Upieczone gołąbki polewamy sosem.Smacznego!!!