ßßß
Składniki:* 750g mielonego mięsa* główka kapusty* 1 szkl. szklanki ryżu* sól, pieprzu* majeranek* natka pietruszki* 1 średnia cebula* pół kosteczki bulionu wołowego* 2 łyżki olejuZ kapusty wyciąć głąb. Wsadzić do garnka głąbem w dół i zagotować 20 min. Następnie przewrócić do góry głąbem i gotować. Co min ściągać do miseczki po 4 liści,takie ,które zmiękły.Sparzyć ryż 5 min i grzyby 20 min i pozostawić do wystygnięcia. Potem wymieszać z surowym mięsem mielonym i przyprawami.Z każdego liścia wyciąć należy grube nerwy i nałożyć łyżkę farszu, tak samo robić do wyczerpania farszu.W garnku rozpuścić pół kostki bulionowej w gorącej wodzie i na dnie ułożyć duże liście aby gołąbki nie przywarły do dna garnka. Układać gołąbki w garnku koło siebie piętrowo i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. Podawałam bez żadnego sosu ,tylko z maggi.