Wykonanie
Cieszę się, że dzięki akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Irena i Andrzej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl odkryłam ten przepis. Dla mnie, miłośniczki wszelkich
kapust, taka potrawa to prawdziwa gratka. A bigos ten tym różni się od innych, że gotujemy go z grubą
jęczmienną kaszą. W smaku nieco przypomina bigos z
młodej kapusty, a ponieważ zawiera proporcjonalnie sporo
mięsa, więc mięsożercy nie będą marudzić. Bigos podhalański na stałe wchodzi do mojego menu, bo jest prosty, szybki i pyszny. Rodzinka była zachwycona! Polecam.Za ten świetny przepis dziękuję bahusowi z WŻ
600 g
białej kapusty350 g chudej
baraniny lub
wieprzowiny(dałam 450 g
wieprzowiny)100 g
kaszy pęczak1 średnia
cebula1 łyżka posiekanego
zielonego koperku2 łyżki
oleju1 łyżka
masła2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy
olej. Przysmażamy na nim
mięso i
cebulę. Dodajemy opłukana
kaszę. Solimy. Podlewamy gorąco
wodą i dusimy do miękkości
kaszy i
mięsa (podczas duszenia w miarę potrzeby podlewamy
wodą).
Kapustę myjemy, pozbawiamy głąba i szatkujemy. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy
kaszę,
mięso i zeszklony na
maśle przeciśnięty przez praskę
czosnek(wraz z
masłem). Podprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym
koperkiem.