ßßß
600 g białej kapusty350 g chudej baraniny lub wieprzowiny(dałam 450 g wieprzowiny)100 g kaszy pęczak1 średnia cebula1 łyżka posiekanego zielonego koperku2 łyżki oleju1 łyżka masła2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuMięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przysmażamy na nim mięso i cebulę. Dodajemy opłukana kaszę. Solimy. Podlewamy gorąco wodą i dusimy do miękkości kaszy i mięsa (podczas duszenia w miarę potrzeby podlewamy wodą). Kapustę myjemy, pozbawiamy głąba i szatkujemy. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy kaszę, mięso i zeszklony na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek(wraz z masłem). Podprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem.