Wykonanie
18 . 01.2011Placek czterosmakowy z kremem
Składniki:7
białek3
żółtka1szklanka
cukru1|2 szklanki
kokosu1|2 szklanki
orzechów siekanych1,5 łyżki ciemnego
kakao1.5 szklanki
mąki3|4 szklanki rozpuszczonej
margaryny lub
masła1 łyżeczka proszku d.pieczenia
cukier waniliowysok i skórka z 1l2
cytrynyWykonanie:
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo
cukier.Do ubitych
białek wsypujemy delikatnie przesianą i wymieszaną z proszkiem d.pieczenia
mąkę.W trakcie mieszania wlewamy powoli rozpuszczony,zimny tłuszcz.Ciasto dzielimy na cztery części.Do pierwszej dodajemy
żółtka, sok i
skórkę cytrynową,Do drugiej
orzechy,do trzeciej
kokos,a do czwartej
kakao i delikatnie mieszamy.Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę nakładamy nieregularnie łyżką porcje ciasta.Ponieważ ciasto z
żółtkami jest najbardziej płynne doskonale uzupełni puste miejsca
między ‘kupkami”ciast.Pieczemy ok.40min.w tem.170-180’C.Po wystudzeniu dzielimy ciasto na pół aby przełożyć kremem.
Ostatnio upiekłam.........NIE TYLKO GOTUJE...........