ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z orzechami

Pleśniak z orzechami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przy pleśniaku prześladuje mnie bezowy pech. W poprzednim piana siadła, teraz też. Tutaj podejrzewam ciasto, które było dość tłuste i już w trakcie pieczenia widziałam, jak masło się topi i spływa na pianę. Mimo wszystko ciasto wyszło przepyszne, więc ze spokojnym sumieniem jej polecam. Przepis pochodzi z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację?
Składniki: na ciasto:
250 g masła
4 żółtka
10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 - 2 łyżeczki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego na pianę orzechową:
4 białka
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
powidła śliwkowe
Wykonanie:
Mąkę, masło posiekać. Dodać żółtka, cukier i proszek i jeszcze raz szybko posiekać a następnie zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Jedną białą i ciemną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Drugą jasną część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki (ok. 23 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować powidła śliwkowe.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać do nich posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Na rozsmarowane powidła zetrzeć ciemne ciasto. Na to wyłożyć ubitą orzechową pianę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta (jasną). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Plesniak-z-orzechami.html