Wykonanie
Ostatnio przy pleśniaku prześladuje mnie
bezowy pech. W poprzednim piana siadła, teraz też. Tutaj podejrzewam ciasto, które było dość tłuste i już w trakcie pieczenia widziałam, jak
masło się topi i spływa na pianę. Mimo wszystko ciasto wyszło przepyszne, więc ze spokojnym sumieniem jej polecam. Przepis pochodzi z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i figuruje tam pod nazwą "Kruche z
orzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację?
Składniki: na ciasto:250 g
masła4
żółtka10 - 15 łyżek
mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 - 2 łyżeczki
kakao2 łyżki domowego
cukru waniliowego na pianę
orzechową:4
białka1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka posiekanych
orzechów (u mnie laskowe)
powidła śliwkoweWykonanie:
Mąkę,
masło posiekać. Dodać
żółtka,
cukier i proszek i jeszcze raz szybko posiekać a następnie zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej dodać
kakao i ponownie zagnieść. Jedną białą i ciemną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Drugą jasną część ciasta rozwałkować podsypując
mąką i przełożyć do blaszki (ok. 23 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować
powidła śliwkowe.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem
cukru. Dodać do nich posiekane
orzechy i delikatnie wymieszać. Na rozsmarowane powidła zetrzeć ciemne ciasto. Na to wyłożyć ubitą
orzechową pianę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta (jasną). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. Lekko przestudzone posypać
cukrem pudrem.