Wykonanie
Nareszcie skończyły się wszystkie egzaminy oraz inne obowiązki i mam wakacje! W międzyczasie udało się znaleźć kawałek kąta, w którym
będę mógł piec do woli :)
Wybaczcie, że wrzucam taki banał, ale nie miałem jeszcze czasu na upieczenie czegoś bardziej wyszukanego, a poza tym musiałem wypróbować nowy piekarnik i zajmie mi jeszcze trochę czasu zanim się go nauczę :Dskładniki:250 g
masła8 łyżek
wody3 łyżki
kakao1,5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1.5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtka3
białkaMasło,
kakao,
wodę cukier waniliowy oraz
cukier umieścić w garnku i rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie
białka ubić na sztywno.Do wystudzonej masy czekoladowej dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z ubitą pianą i delikatnie połączyć do uzyskana gładkiej jednolitej masy.Gotowe ciasto przelać do (natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą) formy do ciasta. Piec w temperaturze ok. 180 °C.Smacznego! :)