Wykonanie
1 września 2014Składniki:(Na 2 porcję)2
polędwiczki z
dorsza1
jajko1/2 szklanki
bułki tartejsól,
pieprzolej do smażenia
Sos grzybowy:200g.
grzybów leśnych(
kurki,podgrzybki)1
cebula2 łyżki
masła1/2 szklanki
wywaru z gotowania
grzybówsól,
pieprzPrzygotowanie:
Polędwiczki umyć,osuszyć,oprószyć
przyprawami z obu stron.
Jajka roztrzepać z odrobiną
pieprzu.
polędwiczki maczać w jaku a następnie panierować w
bułce tartejNa patelni rozgrzać
olej ,smażyć
rybę na rumiano z obu stron.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać , umyć i oczyścić,pokroić w plastry.Przełożyć do garnka gotować ok 20 min.
Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki
wywaru.
Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę.Na patelni rozgrzać
masło ,dodać
cebulę oraz
grzyby ,smażyć na rumiano , w
miedzy czasie doprawić.Po tym czasie do
grzybów wlać
wywar z gotowania
grzybów,dusić na wolniutkim ogniu do częściowego odparowania sosu.
Rybę podawać polaną
sosem grzybowym z ulubionymi dodatkami np.
ziemniakami,
kaszą czy
pieczywem.Post navigation← Przepis na ciasto do tych muffinek mam od siostry,są pyszne ,puszyste i banalnie proste w przygotowaniu do zrobienia w parę chwil :)Delikatna
ryba o smaku
cytrynowy na kołderce z lekko pikantnej
cukinii.Niebo w gębie dla wielbicieli takich przysmaków :) →