ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z dorsza w sosie grzybowym

Polędwiczki z dorsza w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

1 września 2014
Składniki:
(Na 2 porcję)
2 polędwiczki z dorsza
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sól,pieprz
olej do smażenia
Sos grzybowy:
200g. grzybów leśnych(kurki,podgrzybki)
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
sól,pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć,osuszyć,oprószyć przyprawami z obu stron.
Jajka roztrzepać z odrobiną pieprzu.
polędwiczki maczać w jaku a następnie panierować w bułce tartej
Na patelni rozgrzać olej ,smażyć rybę na rumiano z obu stron.
Sos grzybowy:
Grzyby dokładnie przebrać , umyć i oczyścić,pokroić w plastry.
Przełożyć do garnka gotować ok 20 min.
Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wywaru.
Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło ,dodać cebulę oraz grzyby ,smażyć na rumiano , w miedzy czasie doprawić.
Po tym czasie do grzybów wlać wywar z gotowania grzybów,dusić na wolniutkim ogniu do częściowego odparowania sosu.
Rybę podawać polaną sosem grzybowym z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,kaszą czy pieczywem.
Post navigation
← Przepis na ciasto do tych muffinek mam od siostry,są pyszne ,puszyste i banalnie proste w przygotowaniu do zrobienia w parę chwil :)
Delikatna ryba o smaku cytrynowy na kołderce z lekko pikantnej cukinii.Niebo w gębie dla wielbicieli takich przysmaków :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/smazona-ryba-w-panierce-swietnie-komponuje-sie-z-maslanymi-grzybami-lesnymi-tego-polaczenia-trzeba-sprobowac