ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

nazwa

Wykonanie

Htóregoś raza, jak to Zdzichu pomęczył się bardzo tem… no… życiem, to se wziął i uciął se drzemkie w rowie w lesie. Obudził się skoro świt, nasajmpierw odkleił język od podniebienia, przetarł kaprawe swe oczęta…. i co zobaczył? Ano kurki mu przed kinolem rosno. Cała rodzina. Dla wyjaśnienia, bo to niehtórzy może w lesie nie byli i nie wiedzo: kurki to take grzyby żółte so. Do lisówek podobne nieco. A lisówki to też takie grzyby, tylko, że do kurek podobne. No. Więc Zdzichu, jak już te kurki wziął i zobaczył, to przetarł oczy raz jeszcze, bo se pomyślał, że to przeca delirium tremens może być. Ale nie, kurki jak stały tak stojo. No to Zdzichu dawaj, kufajkie ściągać i te kurki na chama, byle więcej pakować. Jak już się do chałupy doturlał, to śjakies pół kilo tych kurek przytargał, choć zaklinał się, że cało kufajkie po brzegi wypełniono miał. Nu ale wymęczony był bardzo i smutny śjakiś, to szkodować go zaczęłam i na drodze wyjątku ściero przez łeb nie dostał. A nawet mu żem jajkownicki z temi kurkami usmażyła, zasłużył chłopina w końcu, nie?
Składniki:
co najmniej 250 g kurek
5 dobrych gatunkowo jajek
2 młode cebule
masło
odrobina oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie myjemy, większe z nich kroimy w duże kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju (dzięki temu masło nie będzie się przypalać). Dokładamy cebulę, delikatnie przyprawiamy i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładamy kurki, ponownie przyprawiamy i smażymy do miękkości kurek. Gdy mamy pewność, że kurki są już przesmażone, dokładamy jajka i, jeśli potrzeba, ponownie przyprawiamy. Żeby jajka nie ścięły się za bardzo, najpierw staramy się rozmieszać same białko, omijając żółtka. Gdy białko się zetnie, mieszamy żółtka i smażymy jeszcze kilka sekund. Podajemy z pieczywem posmarowanym masłem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/07/11/jajecznica-z-kurkami