Wykonanie
6 czerwca 2014Składniki:2 tabliczki
białej czekolady2 łyżki
śmietany 18%2 łyżki
cukru1 łyżka
żelatyny1
galaretka cytrynowa200 g.
truskawek1/2
pitaji1/2
owocu karamboli5-7
biszkoptówDodatkowo:średniej wielkości miseczka lub mała tortownica , folia aluminiowa
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą
wodną , dodać
śmietanę ,
cukier oraz
żelatynę.
Owoce umyć osuszyć z
truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,
pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć
biszkopty a na nie
truskawki. Ścianki ozdobić ścisło
pitają oraz karambolą.Do miski wlać najpierw masę
czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężnięcia.Na wierzch masy czekoladowej ułożyć
truskawki , kuleczki z
pitaji oraz plasterek karamboli.Całość zalać tężejącą
galaretką.Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężnięcia.Tak przygotowany torcik można podawać z
bitą śmietaną.SmacznegoPost navigation← Po prostu chłodnik z
botwinki. Idealne danie na upalne dni. Można podać sam lub jak u mnie z młodymi
ziemniakami jeśli ma być bardzie syto.
Kalarepa fajnie wzbogaca smak dania a zmiana tradycyjnego w przypadku chłodnika
szczypiorku na
cebulę dodaje ostrości.Nie codzienna wersja kotletów mielonych. Delikante lecz z charakterem.
Sos barbecue stawia je w całkiem innej odsłonie :) →