Wykonanie
Pyszny mus
śmietankowy z
białą czekoladą, słodko-kwaśnymi
owocami i
biszkoptami nasączonymi
likierem cytrynowym. A wszystko umieszczone w szklanych miseczkach i mocno schłodzone.Wykorzystując te same składniki i wykonując te same czynności można przygotować jeden deser w formie
tortu używając tortownicy. Tym razem zdecydowałam jednak użyć różnych miseczek i przygotować miniaturki mojego ulubionego deseru. Ponieważ jest dość kaloryczny robię go tylko okazjonalnie.
Składniki:
200 g
białej czekolady250 ml
smietany 30%2
żółtka3 łyżki
cukru15 g
żelatyny400 ml
śmietany 36%kilka dużych, dojrzałych
truskawek2
owoce kiwikilka
biszkoptówlikier "Limoncello" do nasączenia
biszkoptówWykonanie:-
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty krem.-
Śmietanę 30% zagotować/ tylko do momentu wrzenia/.-Ubite
żółtka zalać gorącą
śmietanką, wymieszać.-Dodać pokruszoną
czekoladę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.-
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody i dodać do ciepłej masy.-Całość starannie wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia.-Ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę 36% i
delikatnie połączyć z zimną masą
czekoladową.-
Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.-
Kiwi obrać i również pokroić w plastry.-Przygotować kilka szklanych pojemniczków dowolnej wielkości i kształtu.-Na dnie ułożyć warstwę
biszkoptów nasączonych
likierem.-Pokrojone
owoce ułożyć w dowolnej kompozycji przy ściankach pojemniczków ,lekko dociskając i zalać przygotowanym musem.-Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.-Ozdobić świeżą
miętą i
owocamiZamiast kilku pojemniczków można uzyć jednej tortownicy o średicy ok.20 cm