ßßß
Takie śniadanie składa się zawsze z kaszanki w wersji angielskiej czyli grubego plastra black pudding, plastra bekonu, jednego jajka, białej kiełbaski oraz opcjonalnie z połowy pomidorka (grillowany), jednej pieczarki (grillowana). Do tak przygotowanego śniadania obowiązkowo podaje się małą miseczkę fasolki w sosie pomidorowym – oczywiście z puszki albo plastikowego wiaderka, jest bowiem tak tania, że nikomu nie chce się nawet robić samemu. Jako dodatki obowiązują również ketchup i brown sos.Do tego grzanka – zwykle kromka opieczonego w tosterze chleba, ale uwaga dla rządnych ekstremalnych wrażeń grzanka w wersji angielskiej czyli kromka chleba tostowego przekrojona na połowę po przekątnej tak, aby powstał trójkąt, usmażona w głębokim oleju we frytkownicy… ja ugryzłam tak przygotowany tost tylko raz… i ten jeden kęs z trudem przełknęłam lecz o dziwo codziennie na śniadanie przygotowywaliśmy około 40-50 takich tostów i zwykle schodziły – biorąc pod uwagę, że w hotelu przygotowywaliśmy śniadania na ok. 80-120 osób znaczy to, że prawie połowa obsługiwanych Brytyjczyków zjadała na śniadanie taką grzankę!A propos chleba – Anglicy w większości jadają chleb tostowy – chleb taki jak w Polsce jest drogi i mało popularny, do hotelu w którym pracowałam był pieczony na zamówienie w specjalnej piekarni:)
Pisałam, że podstawowym elementem każdego śniadania jest jajko – zwykle jest to jajko w koszulce (czyli z wody), drugie miejsce co do popularności zajmuje jajko sadzone smażone w głębokim oleju… do naczynia wlewa się około 15-20 cm warstwę oleju, ogrzewa i do wrzącego wbija jajko, smaży tak, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Statystycznie co 3 gość hotelowy jadł na śniadanie właśnie takie jajko. Osobiście skusiłam się tylko raz:) Trzecie miejsce pod względem popularności wśród jaj serwowanych na śniadanie zajmuje jajecznica – podobna do naszej przygotowywanej z dodatkiem mleka – a czwarte jajka na miękko.Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z wielu potraw, tak więc wiele osób zamawia jako dodatek owsiankę – gotowaną na mleku lub płatki owsiane w stylu musli rozpuszczone w zimnym mleku. Smakosze zaś często jadają na śniadanie smażoną makrelę lub inna morska rybę:)Ja przygotowałam dziś dla „mojej większej połowy” śniadanie w „angielskiej wersji light” – grzanka bez oleju, jajko z wody… bez owsianki i ryby:)