ßßß Cookit - przepis na Płucka na kwaśno

Płucka na kwaśno

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony przepis na płucka – oczywiście najlepsze są płucka cielęce, ale tym razem w masarni były tylko wieprzowe i musiałam się nimi zadowolić.
Składniki:
płuca wieprzowe – 1, 5 kg,
cebula – 3 szt,
marchewka – 2 szt,
pietruszka – 1 szt,
majeranek – 1 łyżka,
ziele angielskie 10 kulek,
liść laurowy – 4 szt,
ocet spirytusowy – 1 łyżka,
mąka pszenna – 2 łyżki,
smalec – 75 g,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku
listki hyzopu do dekoracji.
Przygotowanie
Płucka umyć i oczyścić z żyłek, przerostów, oskrzelików. Pokroić w kawałki a następnie wrzucić do dużego garnka i zalać dużą ilością wody. Dodać dwie pokrojone w ćwiartki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę majeranku. Gotować aż będą miękkie.
Ostudzić a potem wyjąć płuca z wywaru i drobno pokroić.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w kostkę. Obrać jedną cebulę i posiekać ją. Rozgrzać w rondlu połowę smalcu, wrzucić warzywa i chwilę smażyć. Dodać płucka i zalać dwoma szklankami przecedzonego wywaru. Jeśli będzie mało płynu dodać jeszcze szklankę zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem – dusić na wolnym ogniu około 15 minut, potem dolać ocet i dalej dusić aż warzywa będą miękkie.
Na pozostałej części smalcu zrobić zasmażkę i rozprowadzić wodą. Dodać do płucek. Doprawić do smaku. Podawać na przykład z kaszą . Mój sos był odrobinę za rzadki i tym razem wsiąkł w kaszę. W dodatku zupełnie zapomniałam o marchewce, więc marchewka zamiast trafić do sosu została surówką.
Przepis ten należy do moich ulubionych i dodawałam go już kiedyś na Doradcy, więc proszę się nie zdziwić i nie zarzucać mi plagiatu
Źródło:http://galantyna.pl/2014/02/plucka-na-kwasno