Wykonanie
Chiacchiere – nazwa, że aż trudno nam wymówić. Chiachiere to coś w rodzaju
faworków w wersji włoskiej.
W celu zrobienia „najlepszych na świecie: chiacchiare naczytałam się przepisów na różnych stronach, pooglądałam filmiki i wychodzi na to, że tyle jest przepisów ile gospodyń
Najbardziej przypadł mi do gusty przepis na chiacchiere robione na bazie
białego wina, zamieszony w zeszłym roku na blogu: „Kasia S w kuchni…” Ponieważ jednak w przepisie tym nie było nic o
proszku do pieczenia a w każdym innym korzystano ze spulchniaczy, zrobiłam połowę ciasta z proszkiem a połowę bez – szczególnych różnic nie zauważyłam.
Do przygotowania ciasta i nie tylko
użyłam
wina CELEBRO FRANCE SEMI DRY WHITE.
Składniki:
mąka pszenna – 300 g,
jajko – 1 szt,
cukier – 50 g,
żółtko – 1 szt,
wino białe – 170 ml,
proszek do pieczenia- ½ łyżeczki ( opcjonalnie)
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
olej do smażenia,
cukier puderPrzygotowanie
Wymieszać w misce
cukier,
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodać
oliwę,
jajko,
żółtko i powoli wlewając
wino wyrabiać ciasto łyżką. Odstawić ciasto na godzinę, aby odpoczęło (miskę nakryć ściereczką).
Przygotować stolnicę – posypać ją dobrze
mąką, bo ciasto jest miękkie i lepkie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokroić w wąskie paski o długości ok. 7 cm. Na każdym pasku wiązać węzełek.
Smażyć w gorącym
oleju na złoty kolor. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku a
potem przełożyć na paterę i posypać
cukrem pudrem. Doskonale smakują w duecie z
białym półwytrawnym winem Celebro.