ßßß
Składniki:mąka pszenna – 300 g,jajko – 1 szt,cukier – 50 g,żółtko – 1 szt,wino białe – 170 ml,proszek do pieczenia- ½ łyżeczki ( opcjonalnie)oliwa z oliwek – 2 łyżki,olej do smażenia,cukier puderPrzygotowanieWymieszać w misce cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać oliwę, jajko, żółtko i powoli wlewając wino wyrabiać ciasto łyżką. Odstawić ciasto na godzinę, aby odpoczęło (miskę nakryć ściereczką).Przygotować stolnicę – posypać ją dobrze mąką, bo ciasto jest miękkie i lepkie. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokroić w wąskie paski o długości ok. 7 cm. Na każdym pasku wiązać węzełek.Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Układać do odsączenia na papierowym ręczniku a potem przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem. Doskonale smakują w duecie z białym półwytrawnym winem Celebro.