Wykonanie
Dobry
makaron to podstawa każdego dobrego rosołu można go kupić albo przygotować samemu. Jak mam czas oraz chęci to wolę go zrobić samodzielnie tym bardziej , że pod choinkę dostałem maszynkę do cięcia i wałkowania
makaronu.
A teraz mój przepis:2-3 szklanki
mąki pszennej3
jajka4
żółtkaodrobina
oleju lub
oliwy z oliwekWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę utworzyć kopiec i zrobić w nim dołek.Do dołka wbić 3
jajka i 3
żółtka dodać odrobinę
oliwy, zagnieść ciasto. ugniatać do uzyskania jednolitej masy.Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć można dodać
jajko lub letnią
wodę, analogicznie w przypadku gdy ciasto będzie się rozlewało trzeba dodać trochę
mąki.Gdy masa będzie gotowa zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do lodówki. po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na mniejsze kawałki.Jeżeli będzie zbyt twarde do wałkowania wystarczy podgrzać talerz na parze i przykryć ciasto suchą stroną tależa, aż ciasto się trochę rozluźni.Rozwałkować ciasto na stolnicy pozostawić do podsuszenia.Trzeba pamiętać aby nie wysuszyć
makaronu przed wycinaniem nitek ponieważ maszynka się może zaciąć, wycinać
makaron jeżeli ktoś ma maszynkę to trzeba wycinać płaty które mieszczą się w maszynce.moja podpowiedź : im więcej
żółtek tym bardziej
makaron będzie żółty, nie należy jednak przesadzać
makaron można podsuszać w piekarniku
Ciasto te można również zastosować do wyrobienia pierogów. W takim przypadku wykrawamy szklanką kółka i zawijamy pierogi