ßßß Cookit - przepis na Hot buła

Hot buła

nazwa

Wykonanie

Jesień to doskonały czas na różne drożdżowe wypieki. Kiedy za oknem zimno, mokro i ciemno ciepło emanujące z piekarnika i zapach świeżego ciasta rozchodzący się po domu wabi do kuchni wszystkich członków rodziny. Popijając gorąca herbatkę w oczekiwaniu na końcowe” piknięcie ” piekarnika wszyscy razem siedzą przy stole- więc rodzice mają doskonała okazję do wygłaszania ” pogadanek wychowawczych” zwanych przez dzieci” zwykłym truciem”:)
Na jesienne kolacje polecam proste i smaczne hot buły.
Hot buła to taka nasza domowa wersja hot doga. Łatwy w wykonaniu tani fast food w rodzimym smaku ma w naszym domy samych wielbicieli.
SKŁADNIKI:
1szklanka mleka,
0,5 szklanki wody,
2 łyżki oleju sojowego,
0,5 kg mąki( plus minus),
60 dkg kiełbasy toruńskiej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
40g- drożdży,
1 łyżeczka czubricy,
1 ząbek czosnku,
sól do smaku,
cukier- mała szczypta
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku ( 1 szklanka). Dodać pół szklanki letniej wody i dwie łyżki oleju. Posolić, delikatnie złamać smak odrobiną cukru. Dosypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję nieco luźną. Kiedy będzie odklejać się od ręki odstawić do wyrośnięcia. Przecier wymieszać z czubricą i zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę pokroić na 12/15 cm kawałki i poprzekrawać na połowę. Natłuścić dłonie olejem. Rwać małe kawałki ciasta, rozciągać i na każdy nakładać posmarowaną przecierem połówkę kiełbaski. Zawijać ją dobrze w ciasto i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 40 minut w temperaturze ca 190 stopni. Podawać jeszcze ciepłe.
Źródło:http://galantyna.pl/2012/11/hot-bula