Wykonanie
Jesień to doskonały czas na różne
drożdżowe wypieki. Kiedy za oknem zimno, mokro i ciemno ciepło emanujące z piekarnika i zapach świeżego ciasta rozchodzący się po domu wabi do kuchni wszystkich członków rodziny. Popijając gorąca
herbatkę w oczekiwaniu na końcowe” piknięcie ” piekarnika wszyscy razem
siedzą przy
stole- więc rodzice mają doskonała okazję do wygłaszania ” pogadanek wychowawczych” zwanych przez dzieci” zwykłym truciem”:)Na jesienne kolacje polecam proste i smaczne hot buły.
Hot buła to taka nasza domowa wersja hot doga. Łatwy w wykonaniu tani fast food w rodzimym smaku ma w naszym domy samych wielbicieli.SKŁADNIKI:1szklanka
mleka,0,5 szklanki
wody,2 łyżki
oleju sojowego,0,5 kg
mąki( plus minus),60 dkg
kiełbasy toruńskiej,2 łyżki
przecieru pomidorowego,40g-
drożdży,1 łyżeczka czubricy,1 ząbek
czosnku,
sól do smaku,
cukier- mała szczypta
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w
mleku ( 1 szklanka). Dodać pół szklanki letniej
wody i dwie łyżki
oleju. Posolić, delikatnie złamać smak odrobiną
cukru. Dosypać przesianą
mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto ma
mieć konsystencję nieco luźną. Kiedy będzie odklejać się od ręki odstawić do wyrośnięcia. Przecier wymieszać z czubricą i zmiażdżonym
czosnkiem.
Kiełbasę pokroić na 12/15 cm kawałki i poprzekrawać na połowę. Natłuścić dłonie
olejem. Rwać małe kawałki ciasta, rozciągać i na każdy nakładać posmarowaną przecierem połówkę
kiełbaski. Zawijać ją dobrze w ciasto i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 40 minut w temperaturze ca 190 stopni. Podawać jeszcze ciepłe.