ßßß
Scroll down for recipe in English(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki cynamonu1 jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki cukru1 szklanka śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem.Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.Smacznego!
English versionCranberry apple dumplings with vanilla sauce(16 dumplings)Ingredients for the dumplings:2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed2 apples, peeled and sliced into small pieces1 1/2 cups cranberries1 cup sugar1/4 cup all purpose flour1/2 teaspoon cinnamon1 eggIngredients for the vanilla sauce:1/4 cup sugar1 cup heavy cream1 teaspoon pure vanilla extract1 tablespoon cornstarch1 teaspoon cold waterPreparation:Preheat your oven to 180 oC.In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar, flour and cinnamon and toss to combine,On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.Allow to cool while you make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan, whisk together and then place over medium heat. Whisk until thick and bubbly.Serve the dumplings topped with a little sauce.Enjoy!
Share the post "Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"


