Wykonanie
Prosta i ekspresowa – przygotowanie to tylko 3 minuty + pieczenie! Warunkiem jest posiadanie w lodówce gotowego dobrego
ciasta francuskiego ze sklepu (może być świeże lub mrożone, ale ważne, by było na
maśle, nie na
margarynie). Kupuję w sklepie dobrej jakości świeże ciasto i zamrażam. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego - voilà! To najszybsza i bardzo smaczna
tarta z
jabłkami.Składniki:320 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone2 średniej wielkości
jabłka1,5 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
cukru demerara1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta posmarować
jajkiem, założyć na ciasto w taki sposób, by powstała wyższa krawędź, około 1,5 cm wokół ciasta. Środek ciasta ponakłuwać widelcem a brzegi posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Plasterki gęsto poukładać na przygotowanym cieście francuskim w taki sposób, by na siebie zachodziły. Oprószyć
cynamonem i posypać
cukrem demerara.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, ostatnie 5 minut tylko z dolną grzałką i blisko niej. Gotowe ciasto powinno być wypieczone i złociste, również od
spodu. Podawać z
lodami waniliowymi.Smacznego :-).