Wykonanie
Lubia je dzieci :) Ja tez, bo to szybki i pyszny obiad.Dla 2- 3 osob1 spore
jablko2
jajkawodamakaszczypta
soliNie podaje proporcji
wody i
maki, gdyz z wymienionych skladnikow nalezy wyrobic ciasto dosc geste, ktore
daje sie nakladac lyzka w oble kluseczki. Ciasto wyrabiamy lyzka 10 minut, zeby wbic do niego sporo powietrza, wtedy kluski
beda miekkie i pulchne. Mozna je zrobic czyste, bez zadnych dodatkow. Ale mozna te dodac np.
ziola. W naszym rodzinnym domu dodawalo sie tez czasem pokruszony
twarog. Ja dodaje pod koniec wyrabiania obrane i pokrojone w kostke
jablko i mam wtedy kluski na slodko. Nakladac lyzka zanurzona we wrzatku- ma byc goraca i mokra- porcje ciasta i wrzucac na osolony wrzatek. Poczekac, az wszystkie kluski wyplyna na powierzchnie. Czasem trzeba gotowac je w 2, 3 turach- aby te wrzucone na poczatku kluski zbytnio sie nie rozgotowaly.Po wyjeciu z
wody posypujemy
jablkowe kluseczki
cukrem i
cynamonem, oraz kilkoma platkami
masla. Musicie sprobowac, pycha!