Wykonanie
Od jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie białej
mąki i
cukru, gdyż wiem, że te produkty do najzdrowszych nie należą. Niestety moja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze
śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak
cukier, więc można delektować się nim bez
lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam!Scroll down for recipe in English
Pełnoziarniste ciasto ze
śliwkami(8-10 porcji)Składniki:120 g
masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy500 g
śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki1 ¼ szklanki plus 2 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli½ szklanki
cukru lub
ksylitolu2 łyżki
brandy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko½ szklanki
mleka2 łyżki
cukru Demerara, do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj i natłuść formę do pieczenia o bokach około 20×30 cm, ewentualnie wyłóż ją papierem do pieczenia.W średniej misce wymieszaj pokrojone
śliwki z 2 łyżkami
mąki. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą.W misce miksera zmiksuj
masło,
cukier,
brandy i
wanilię, do otrzymania puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj
jajko i zmiksuj do połączenia się składników.Dodaj połowę
mąki i wymieszaj, następnie wlej
mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą
mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy.Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj
łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie
śliwki i posyp całość
cukrem.Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem.Smacznego!
English versionWhole wheat plum
cake(8-10 servings)Ingredients:120 g butter, at room temperature, plus
more to grease pan500 g plums, pitted and sliced1 ¼ cups plus 2 tablespoons whole-wheat
flour½ tablespoon baking powder½ teaspoon salt½ cup sugar, or xylitol2 tablespoons
brandy1 teaspoon vanilla extract1 large egg½ cup milk2 tablespoons Demerara sugar, for sprinklingPreparation:Preheat the oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking pan.Place the plum slices in a bowl and gently toss with 2 tablespoons whole-wheat
flour. In a separate bowl, combine the remaining whole-wheat
flour with the baking powder and salt.In the bowl of an electric mixer, beat together butter, sugar,
brandy and vanilla until light and fluffy. Add the egg and beat until thoroughly combined.Add half the
flour mixture and beat until just combined.
Pour in the milk and continue beating, scraping down the bowl as necessary. Add the remaining
flour mixture and beat until just combined.Scrape the dough into the pan, smoothing the top with a spatula. Scatter on the plums in an even layer. Sprinkle the Demerara sugar on top.Bake for 35 to 40 minutes, until the top is golden brown. Transfer to a
wire rack to cool completely before serving.Enjoy!
Share the post "Pełnoziarniste ciasto ze
śliwkami / Whole wheat plum
cake"