Wykonanie
Share the post "Łatwa
tarta serowa z
białą czekoladą i
borówką amerykańską"Dziś proponuję coś słodkiego:) Łatwa
tarta z kremowym
serkiem,
białą czekoladą i
borówką amerykańską, na podstawie z
herbatników. Szybka i pyszna. Polecam!Scroll down for English(
tarta o średnicy ok. 26 cm)Składniki na podstawę:150 g
herbatników80 g
masła,roztopionego1/4 szklanki
cukru200 g roztopionej
białej czekoladySkładniki na masę
serową:500 g
serka śmietankowego na serniki1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki1 lekko roztrzepane
jajko2 łyżeczki
cukru waniliowego2 szklanki
borówki amerykańskiej (lub więcej, do pokrycia wierzchu tarty)Przygotowanie:Zmiksuj w blenderze
herbatniki razem z
cukrem na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione
masło,aż powstanie lekko wilgotna masa. Następnie dociśnij powstałą masę do brzegów formy do tarty. Wlej rozpuszczoną
białą czekoladę na powstałą bazę i włóż najlepiej do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.Rozgrzej piekarnik do 160 oC. Zmiksuj
serek i
cukier na gładką masę. Następnie dodaj
śmietankę,
jajko,
wanilię i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Przelej masę
serową do schłodzonej podstawy i posyp
borówkami.Włóż przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak tartę na 30 minut. Do momentu podania przechowuj w lodówce.Smacznego!
English versionWhite Chocolate Blueberry Cheesecake Tart(26 cm tart tin)Ingredients for the crust:150 g digestive biscuits80 g melted butter1/4 cup sugar200 g melted white chocolateFor the filling:500 g softened cream cheese (two packages)1/2 cup sugar1/3 cup heavy cream1 lightly beaten egg2 teaspoons vanilla2 cups blueberries (
more or less to cover the top of the cheesecake)Preparation:Combine the biscuits, butter, and sugar for the crust in the blender. Press firmly into the bottom of a 26 cm tart tin.
Pour the melted white chocolate over the crust and put in the freezer while you prepare the filling.Preheat oven to 160 oC. Beat together the cream cheese and sugar until smooth. Add the heavy cream, egg, and vanilla and beat just until combined.
Pour into chilled crust and top with blueberries. They should float.Bake the tart for 1 hour and 10 minutes. Then turn the oven off and crack the oven open a few inches and leave the cheesecake in there for 30 minutes .Refrigerate until ready to
serve.Enjoy!
Share the post "Łatwa
tarta serowa z
białą czekoladą i
borówką amerykańską"