ßßß Cookit - przepis na Łatwa tarta z białą czekoladą i borówką amerykańską

Łatwa tarta z białą czekoladą i borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

(tarta o średnicy ok. 26 cm)
Składniki na podstawę:
150 g herbatników
80 g masła,roztopionego
1/4 szklanki cukru
200 g roztopionej białej czekolady
Składniki na masę serową:
500 g serka śmietankowego na serniki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 lekko roztrzepane jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki borówki amerykańskiej (lub więcej, do pokrycia wierzchu tarty)
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z cukrem na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło,aż powstanie lekko wilgotna masa. Następnie dociśnij powstałą masę do brzegów formy do tarty. Wlej rozpuszczoną białą czekoladę na powstałą bazę i włóż najlepiej do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.
Rozgrzej piekarnik do 160 oC. Zmiksuj serek i cukier na gładką masę. Następnie dodaj śmietankę, jajko, wanilię i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Przelej masę serową do schłodzonej podstawy i posyp borówkami.
Włóż przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak tartę na 30 minut. Do momentu podania przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Tarta z kremem migdałowym i śliwkami
Tarta Cytrynowa
SERNIK TIRAMISU
Sernik na zimno z truskawkami
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/04/latwa-tarta-z-biala-czekolada-i-borowka-amerykanska