Wykonanie
(
tarta o średnicy ok. 26 cm)Składniki na podstawę:150 g
herbatników80 g
masła,roztopionego1/4 szklanki
cukru200 g roztopionej
białej czekoladySkładniki na masę
serową:500 g
serka śmietankowego na serniki1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
śmietany kremówki1 lekko roztrzepane
jajko2 łyżeczki
cukru waniliowego2 szklanki
borówki amerykańskiej (lub więcej, do pokrycia wierzchu tarty)Przygotowanie:Zmiksuj w blenderze
herbatniki razem z
cukrem na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione
masło,aż powstanie lekko wilgotna masa. Następnie dociśnij powstałą masę do brzegów formy do tarty. Wlej rozpuszczoną
białą czekoladę na powstałą bazę i włóż najlepiej do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.Rozgrzej piekarnik do 160 oC. Zmiksuj
serek i
cukier na gładką masę. Następnie dodaj
śmietankę,
jajko,
wanilię i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Przelej masę
serową do schłodzonej podstawy i posyp
borówkami.Włóż przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak tartę na 30 minut. Do momentu podania przechowuj w lodówce.Smacznego!Powiązane wpisy:
Tarta z kremem
migdałowym i
śliwkamiTarta CytrynowaSERNIK TIRAMISUSernik na zimno z
truskawkami