ßßß
(tarta o średnicy ok. 26 cm)Składniki na podstawę:150 g herbatników80 g masła,roztopionego1/4 szklanki cukru200 g roztopionej białej czekoladySkładniki na masę serową:500 g serka śmietankowego na serniki1/2 szklanki cukru1/3 szklanki śmietany kremówki1 lekko roztrzepane jajko2 łyżeczki cukru waniliowego2 szklanki borówki amerykańskiej (lub więcej, do pokrycia wierzchu tarty)Przygotowanie:Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z cukrem na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło,aż powstanie lekko wilgotna masa. Następnie dociśnij powstałą masę do brzegów formy do tarty. Wlej rozpuszczoną białą czekoladę na powstałą bazę i włóż najlepiej do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.Rozgrzej piekarnik do 160 oC. Zmiksuj serek i cukier na gładką masę. Następnie dodaj śmietankę, jajko, wanilię i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Przelej masę serową do schłodzonej podstawy i posyp borówkami.Włóż przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak tartę na 30 minut. Do momentu podania przechowuj w lodówce.Smacznego!Powiązane wpisy:Tarta z kremem migdałowym i śliwkamiTarta CytrynowaSERNIK TIRAMISUSernik na zimno z truskawkami