ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do ciasta o nazwie znanego batonika 3 Bit. Pierwsze podejście skończyło się wyjadaniem rozpływającej się papki prosto z blachy, ponieważ coś poszło nie tak :) Kolejna próba zakończyła się sukcesem. Przepisem Domi ugościłam moich urodzinowych gości. Przyjęcie się udało :)
SKŁADNIKI: blacha o wymiarach 27 , 5 x 22 , 5 cm
- ok. 80 herbatników
- duża puszka masy krówkowej (ugotowane, słodzone mleko skondensowane)
- 60 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 50 g cukru
- 130 g miękkiego masła
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- troszkę cukru
- tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Masa budyniowa: Z mleka odlać kubek mleka, resztę doprowadzić do wrzenia. W pozostawionym kubku mleka rozpuścić budynie i cukier, wlać miksturę do gotującego się mleka, energicznie mieszając minutę. Budyń odstawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać masło i utrzeć mikserem na gładką masę.
Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić, ewentualnie posłodzić.
Blachę wyłożyć herbatnikami (można wyłożyć też boki). Na warstwę ciastek wylać masę krówkową, a na nią wyłożyć kolejną warstwę herbatników. W następnej kolejności wylać masę budyniową i jeszcze raz ciasto pokryć herbatnikami. Na końcu wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą.
Ciasto należy schłodzić najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/01/ciasto-3-bit.html