Wykonanie
To moje drugie podejście do ciasta o nazwie znanego batonika 3 Bit. Pierwsze podejście skończyło się wyjadaniem rozpływającej się papki prosto z blachy, ponieważ coś poszło nie tak :) Kolejna próba zakończyła się sukcesem. Przepisem Domi ugościłam moich urodzinowych gości. Przyjęcie się udało :)
SKŁADNIKI: blacha o wymiarach 27 , 5 x 22 , 5 cm- ok. 80
herbatników- duża puszka masy krówkowej (ugotowane, słodzone
mleko skondensowane)- 60 ml
mleka- 2 budynie
śmietankowe- 800 ml
mleka- 50 g
cukru- 130 g miękkiego
masła- 200 ml słodkiej
śmietanki 30%- troszkę
cukru-
tarta czekoladaPRZYGOTOWANIE:Masa budyniowa: Z
mleka odlać kubek
mleka, resztę doprowadzić do wrzenia. W pozostawionym kubku
mleka rozpuścić budynie i
cukier, wlać miksturę do gotującego się
mleka, energicznie mieszając minutę.
Budyń odstawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać
masło i utrzeć mikserem na gładką masę.Masę
krówkową przełożyć do garnuszka, dodać
mleko i podgrzać. Schłodzoną
śmietankę ubić, ewentualnie posłodzić.Blachę wyłożyć
herbatnikami (można wyłożyć też boki). Na warstwę
ciastek wylać masę
krówkową, a na nią wyłożyć kolejną warstwę
herbatników. W następnej kolejności wylać masę budyniową i jeszcze raz ciasto pokryć
herbatnikami. Na końcu wyłożyć
bitą śmietanę i całość posypać startą
czekoladą.Ciasto należy schłodzić najlepiej przez całą noc. Smacznego!