Wykonanie
Wiem, że jest sezon
owocowy i dzisiaj powinien znaleźć się tutaj przepis na ciasto z
wiśniami albo
brzoskwiniami ale zachciało mi się ostatnio sernika. Co prawda robiłam niedawno
jagodowy ale ja tak bardzo lubię serniki, że ochotę na nie mam co trochę. Ta potrzeba była tak silna, że nie zważając na
owoce zrobiłam sernik
kawowy. Trochę eksperymentowałam chociaż po obejrzeniu takiej ilości przepisów i zdjęć być może któryś nieświadomie odtworzyłam. W każdym razie sernik wyszedl mi kremowy, leciutki, nie tak bardzo słodki. Jeśli ktoś nie lubi
kawy oczywiście nie namawiam ale ci, którzy za
kawą przepadają będą zachwyceni:)I tym sernikiem żegnam się z
Wami na tydzień. Wyjeżdżam w góry ale żebyście nie tęsknili za mną aż tak bardzo specjalnie wybrałam dla Was to ciasto. Częstujcie się a ja szybko
wrócę:) Pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają:)
Składniki:180g
herbatników typu Digestive85g roztopionego
masła25g
cukru2 łyżki
espresso500g
serka śmietankowego100g
brązowego cukru2
jajka150g
śmietany kremówki2-3 łyżki
espressoHerbatniki pokruszyć. Dodać
cukier i
kawę. Wlać rozpuszczone
masło i dobrze wymieszać. Rozłożyć na spodzie tortownicy dobrze dociskając do dna.
Ser i
cukier zmiksować na gładką masę. Dodawać pojedynczo
jajka. Następnie wlać
śmietanę i
kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę
serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec przez około 40 minut. Upieczony i wystudzony sernik posypać
kakao.Smacznego:)