Wykonanie
Jako przerywnik pomiędzy kolejnymi ciastami i deserami owocowymi zrobiłam sernik bistro . Sernika nie piekłam bardzo dawno, a to jedno z moich ulubionych ciast(w zasadzie to mam prawie same ulubione). Tym razem postanowiłam wypróbować przepis z " The complete book of cupcakes, cheesecakes and cookies" AWW. To bardzo prosty, lekki sernik z nutą piernikową . Użyłam philadelphi, ale myślę, że z jakimś dobrym wiaderkowym
serem będzie jeszcze lepszy. Sernik nie opada, ma fajną kremową konsystencję i choć prosty, to śmiem twierdzić, że jest bardzo fotogeniczny;)
250 g zwykłych
herbatników125 g
masła, rozpuszczonego1/2 łyżeczki
przyprawy do pierników(mixed spice)masa serowa:4
jajka3/4 szklanki(165 g ) drobnego
cukru500 g
serka śmietankowego(dałam philadelphia)1 łyżka startej
skórki z cytrynyRozkruszyć na drobno
herbatniki (
herbatniki umiesciłam w woreczku foliowym i rozgniatałam wałkiem). Dodać rozpuszczone
masło i połączyć. Wgnieść miksturę w tortownicę o wymiarach 20 cm tak, aby wypełnione było dno i boki(dość grubo). Chłodzić w lodówce ok 30 minut.Piekarnik nastawić na 160 st C.
Jajka z
cukrem ubić do białości. W oddzielnej misce rozetrzeć
ser z
cytrynową skórką aż będzie gładki. Połączyć z mikstrą jajeczną.Przelać masę
serową do tortownicy. Piec około 50 minut. Wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub przez noc. Przed podaniem posypać
przyprawą do pierników.