ßßß Cookit - przepis na Sernik bistro

Sernik bistro

nazwa

Wykonanie

Jako przerywnik pomiędzy kolejnymi ciastami i deserami owocowymi zrobiłam sernik bistro . Sernika nie piekłam bardzo dawno, a to jedno z moich ulubionych ciast(w zasadzie to mam prawie same ulubione). Tym razem postanowiłam wypróbować przepis z " The complete book of cupcakes, cheesecakes and cookies" AWW. To bardzo prosty, lekki sernik z nutą piernikową . Użyłam philadelphi, ale myślę, że z jakimś dobrym wiaderkowym serem będzie jeszcze lepszy. Sernik nie opada, ma fajną kremową konsystencję i choć prosty, to śmiem twierdzić, że jest bardzo fotogeniczny;)
250 g zwykłych herbatników
125 g masła, rozpuszczonego
1/2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
masa serowa:
4 jajka
3/4 szklanki(165 g ) drobnego cukru
500 g serka śmietankowego(dałam philadelphia)
1 łyżka startej skórki z cytryny
Rozkruszyć na drobno herbatniki (herbatniki umiesciłam w woreczku foliowym i rozgniatałam wałkiem). Dodać rozpuszczone masło i połączyć. Wgnieść miksturę w tortownicę o wymiarach 20 cm tak, aby wypełnione było dno i boki(dość grubo). Chłodzić w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nastawić na 160 st C.
Jajka z cukrem ubić do białości. W oddzielnej misce rozetrzeć ser z cytrynową skórką aż będzie gładki. Połączyć z mikstrą jajeczną.
Przelać masę serową do tortownicy. Piec około 50 minut. Wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub przez noc. Przed podaniem posypać przyprawą do pierników.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/06/sernik-bistro.html