Wykonanie
Osobiście wolę serniki bez
spodów lub z
ciastem kruchym, ale takim z
ciasteczkowym spodem też nie pogardzę:) Serniki po prostu bardzo lubię. Masę do tego sernika z lemon
curdem zrobiłam z połączenia polskiego
twarogu mielonego z lekko słonym
serkiem cream cheese(typu Philadelphia), co sprawiło, że
ser w serniku ma idealną słoność(zrobiony tylko z cream cheese jest dla mnie za słony) i kremową, ale dość ciężką konsystencję(dzięki polskiemu twarogowi). Dodatek polewy z lemon
curd bardzo tu pasuje. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.Przepis z książki "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies" wydawnictwa AWW
250 g zwykłych slodkich
herbatników125 g
masła, rozpuszczonegomasa serowa:750 g
serka śmietankowego ( u mnnie był pół na pół
twaróg polski mielony z cream cheese)2 łyżeczki drobno startej
skórki cytrynowej110 g ( 1/2 szklanki) drobnego
cukru3
jajka45 g
masła110 g (1/2 szklanki) drobnego
cukru1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka drobno startej
skórki cytrynowej2 łyżki
soku z cytrynyHerbatniki rozgniatamy, dodajemy
masło i mieszamy. Wykładamy spód i boki tortownicy o wymiarach 22 cm. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.Piekarnik nastawiamy na 160 st C.Przygotowujemy masę
serową:Ucieramy
ser,
skórkę cytrynową i
cukier, aż będą gładkie, dodajemy stopniowo po jednym
jajku. Ucieramy. Przekładamy do foremki wyłożonej
herbatnikami i pieczemy około 1 godziny. Studzimy serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiami.Przygotowujemy lemon
curd:Umieszczamy wszystkie składniki w małej żaroodpornej misce i umieszczamy nad małym rondelkiem z gotującą się
wodą, podgrzewamy, cały czas mieszając ok 20 minut( lub dłużej, masa powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.Wierzch sernika smarujemy lemon
curdem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.