Wykonanie
Jedzenie zbliża ludzi. I pozwala im się poznać. Autorkę przepisu na ten krem
cytrynowy (Paulinę) poznałam i polubiłam dzięki jej gotowaniu i fantastycznym eksperymentom kulinarnym - o jedzeniu opowiadała tak, że robiłam się głodna. "Kupiła" mnie tym, że prowadzi najprawdziwszy zeszyt z przepisami - jak nasze mamy i babcie. Krem
cytrynowy jest jednym z jej popisowych przepisów. Takich, które warto przekazać dalej. Na szczęście dla mnie, podzieliła się nim ze mną, a ja z
Wami. Paulina mi napisała, że trafiła też na przepisy zawierające
mąkę ziemniaczaną - szczerze ich nie poleca. "prymitywny skrót, wychodzi klucha, bez aksamitu i barwa staje się krochmalna... (znaczy się taki wariant spróbowałam jako pierwszy, chcąc
mieć krem na 'już teraz' i się przejechałam". Poniższy przepis jest bez ziemniaczanej profanacji. Każda metoda sprawdzona dwukrotnie przez Paulinę (jako efekt dedukcji, po lekturze X przepisów), przeze mnie przetestowana opcja nr 1. Krem gęstnieje w lodówce. W upalne kremu nie można trzymać zbyt długo poza lodówką, bo zaczyna się rozpływać. Można nadziewać tartę lub tartaletki i dekorować
owocami, albo podać z bezikami.Składniki:4
jajka4
cytryny100 g
masła150 - 200 g
cukru (wg uznania poziomu słodkości)Wykonanie:Opcja 1.:a) zimne
masło pokroić w kostkę;b)
cytryny umyć/utopić we wrzątku na minutę. Z dwóch sztuk zetrzeć skórkę. Ze wszystkich wycisnąć sok;c) umyte
jajka rozbić w małym rondelku. Dodać
cukier i wymieszać rózgą kuchenną;d) do c) dodać sok i startą na małych oczkach
skórkę z cytryn;e) rondel podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając;f) po kilku minutach płyn ma być ciepły. wtedy dodać połowę
masła, ciągle mieszać;g) kiedy masa zacznie gęstnieć, zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać intensywnie przez ~2 min. po czym zdjąć z ognia;h) dodać resztę
masła i mieszać do rozpuszczenia; i) masę przełożyć do słoika, schłodzić i umieścić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc - krem stężeje.Opcja 2.:a) j/wb) j/wc) do rondelka włożyć
masło, sok i
skórkę z cytryn,
cukier;d) rondel podgrzewać na małym ogniu, mieszać aż do połączenia się składników w gładką masę,e) rondel zdjąć z ognia, pozwolić lekko ochłonąć;f) w oddzielnej misie roztrzepać 2
jajka i 2
żółtka;g) do przestudzonej masy e) wlać roztrzepane
jaja, mieszać rózgą kuchenną;h) ponownie wstawić na ogień, raczej mały. podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć; i) j/w
Kremem
cytrynowym można nadziewać babeczki i dać dowolne sezonowe
owoce, np.
truskawki. Na wierzch można dać odrobinę karmelu.