ßßß
Spód:200 g herbatników70 g masłaMasa serowa:700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta6 całych jaj4 bardzo dojrzałe bananySoku z 1 dużej cytryny150g cukruDodatkowo:Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztukłyżka śmietany kremówki1 litr wrzątkuSpódHerbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.Masa serowaBanany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku.Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku.Całość pieczemy 70 minut.Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce.Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto.Smacznego :)


Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni poznać naszą opinię na ich temat - myślę, że dałoby radę coś od czasu do czasu wrzucić.Co Wy na to?