ßßß Cookit - przepis na Bananowy sernik Nigelli

Bananowy sernik Nigelli

nazwa

Wykonanie

Jak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;)
Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny!
Spód:
200 g herbatników
70 g masła
Masa serowa:
700g śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta
6 całych jaj
4 bardzo dojrzałe banany
Soku z 1 dużej cytryny
150g cukru
Dodatkowo:
Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk
łyżka śmietany kremówki
1 litr wrzątku
Spód
Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Masa serowa
Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.
Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku.
Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku.
Całość pieczemy 70 minut.
Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce.
Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto.
Smacznego :)
Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni poznać naszą opinię na ich temat - myślę, że dałoby radę coś od czasu do czasu wrzucić.
Co Wy na to?
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/03/bananowy-sernik-nigelli.html