Wykonanie
Jak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała
ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;)
Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia
bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie
bananowy, cudowny!
Spód:200 g
herbatników70 g
masłaMasa serowa:700g
śmietankowego serka - ja użyłam Presidenta6 całych jaj4 bardzo dojrzałe
bananySoku z 1 dużej
cytryny150g
cukruDodatkowo:
Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztukłyżka
śmietany kremówki1 litr wrzątkuSpód
Herbatniki bardzo dokładnie mielimy.
Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi
herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.Masa serowa
Banany obieramy, dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z
sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.
Ser dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo
cukier i po jednym
jajku.Do
sera dodajemy
banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę
serową delikatnie wylewamy na
ciasteczkowy spód.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać
woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku.Całość pieczemy 70 minut.Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce.Przed podaniem topimy
krówki z łyżką
śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto.Smacznego :)
Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni poznać naszą opinię na ich temat - myślę, że dałoby radę coś od czasu do czasu wrzucić.Co Wy na to?