Wykonanie
Share the post "
Karkówka ze
szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed
pork neck and spinach with spicy garlic sauce"Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta
karkówka, z
grzybami i
szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem
czosnku. Podałam z
makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z
ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim . Polecam!Scroll down for recipe in English
Karkówka ze
szpinakiem w pikantnym
sosie czosnkowym(4 porcje)Składniki:300 g
karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni
sezamu1 łyżeczka
czosnku przeciśniętego przez praskę1/4 szklanki posiekanej
dymki3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżeczka
płatków chilli (albo mielonego)1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju rzepakowego3 szklanki pokrojonych w plasterki
grzybów (np.
pieczarki, shitake)4 szklanki młodego
szpinakuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj
sezam,
czosnek,
dymkę sos sojowy,
olej sezamowy,
chilli i
cukier. Odstaw.Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju rzepakowego i włóż
karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Do tej samej patelni włóż
grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj
szpinak i ponownie włóż
karkówkę do podgrzania.Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.Wyłóż na talerze i podawaj.Smacznego!

English versionSauteed
pork neck and spinach with spicy garlic sauce(4 servings)Ingredients:300 g
pork neck, cut into strips2 teaspoons
sesame seeds, toasted1 teaspoon minced garlic1/4 cup chopped scallion3 tablespoons soy sauce1 tablespoon
sesame oil1 teaspoon hot red pepper flakes1/2 teaspoon sugar2 tablespoons canola oil3 cups sliced mushrooms4 cups loosely packed baby spinach leavesPreparation:In a bowl,
whisk together toasted
sesame seeds with the garlic, scallions, soy sauce,
sesame oil, red pepper flakes and sugar. Set aside.Add 2 tablespoons of canola oil to a saucepan over medium heat. Add
pork neck, cook until browned and take out of the pan into warm place.Add the mushrooms into the same pan and saute 5 to 7 minutes, until golden brown, then add the spinach and
pork neck to heat through.
Pour the sauce over the meat, mushrooms and spinach and saute an additional 5 minutes.
Plate and
serve warm.Enjoy!

Share the post "
Karkówka ze
szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed
pork neck and spinach with spicy garlic sauce"



