ßßß
Składniki (na 2 krótkie keksówki):300 g zakwasu żytniego (hydracja 100%)*600 g razowej mąki żytniej160 g suszonych śliwek520 ml letniej wody30 g cukru20 g soliZakwas powinien być nakarmiony dwukrotnie przynajmniej 8 godzin przed planowanym wypiekiemDo miski przesiej mąkę, wsyp cukier, wlej wodę i zakwas. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, przykryj naczynie folią do żywności i odstaw na godzinę, żeby zakwas przetrawił mąkę.Po godzinie dodaj sól oraz pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i ponownie wymieszaj. Przełóż równe porcje ciasta do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Wyrównaj powierzchnię zwilżoną ręką. Przykryj formy folią i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Czas zależy od temperatury otoczenia i mocy zakwasu.Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne i wylej na nie szklankę wody. Piekarnik rozgrzej do 250°C (grzanie góra-dół) i wstaw do niego bochenki. Po 10 minutach wyjmij naczynie z wodą i obniż temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze przez 30-40 minut. Jeśli wierzch się za bardzo rumieni, przełącz na grzanie tylko od dołu.Zaraz po wyjęciu z piekarnika delikatnie oderwij papier z bochenków i ostudź je na kratce. Jedz po 24 godzinach od upieczenia, wtedy nabiera pełni smaku.

*to znaczy, że w zakwasie jest tyle samo wody co mąki (np. 150 g mąki i 150 ml wody)Przepis dołączam do comiesięcznego zestawienia „Na zakwasie i na drożdżach”Related PostsPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemChleb z ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)Chleb czosnkowo-śmietanowy na zakwasie żytnimChleb pszenno-żytni z kminkiemChleb „cztery ziarna”