Wykonanie
Przyznam się, że dwa lata temu nie miałam bladego pojęcia o jego istnieniu. Kiedyś był podstawowym produktem dla ubogich, mówiono na niego „bulwa” i pod tym terminem znajdujemy go w przedwojennych książkach kucharskich. Kto mógł, ten wybierał
ziemniaki. Dzisiaj króluje na „salonach”. Topinambur to jedno z zapomnianych warzyw, które teraz staje się niebywale modne. Nie wypada się przyznawać do tego, że się go nie jadło i na oczy nie widziało.Jak smakuje topinambur? Moim zdaniem jak świeże
nasiona słonecznika łuskane prosto z kwiatu. Niektórzy dopatrują się w nim nut
orzechowych, ale ja, idąc za jego drugą nazwą –
słonecznik bulwiasty – skłaniam się bardziej ku smakowi nieprażonych
ziaren słonecznika.Jak go jeść? Możesz z nim zrobić to samo, co z
ziemniakami. Sporo pomysłów na dania z topinamburem można znaleźć w najnowszym numerze kulinarnego magazynu KOCIOŁ i na jego blogu. Od siebie dodam przepis na kremową zupę z topinambura z aromatycznym i wyrazistym w smaku
cheddarem i dziugasem.
Sery te można spokojnie zastąpić innymi, ulubionymi. Zupa jest wegetariańska, zawiera w sobie dużo warzyw i
serów, więc nie trzeba jej wzbogacać
wywarem mięsnym.
Składniki (4 spore porcje):190 g
selera korzeniowego (1/4 bulwy)85 g
marchwi (1 szt.)45 g
pietruszki (1 szt.)170 g
cebuli (1 duża)520 g topinamburu (2-3 spore bulwy)
masło klarowane do smażeniaokoło 650 ml
wody50 g dziugasa albo
grana padano100 g
cheddara80 g
śmietany kremówkiprzyprawy:
sól morska,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszkiObrane i pokrojone w kostkę warzywa, partiami albo wszystkie na raz podsmaż na
maśle do lekkiego zrumienienia. Mój topinambur miał delikatną skórkę, więc tylko porządnie go wyszorowałam i nie obierałam go.Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej
wodą w takiej ilości, żeby były przykryte, wsyp pół łyżeczki
soli i gotuj do miękkości.Do garnka dodaj starte na tarce
sery i kremówkę, zmiksuj. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dolej tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy kremu.Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Podawaj z
natką pietruszki i odrobiną tartego
twardego sera.
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Zapiekane łazanki z
serem (na sposób „mac Ό cheese”)Grzybowa zupa krem z
rozmarynem