ßßß
Składniki (4 spore porcje):190 g selera korzeniowego (1/4 bulwy)85 g marchwi (1 szt.)45 g pietruszki (1 szt.)170 g cebuli (1 duża)520 g topinamburu (2-3 spore bulwy)masło klarowane do smażeniaokoło 650 ml wody50 g dziugasa albo grana padano100 g cheddara80 g śmietany kremówkiprzyprawy: sól morska, biały pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszkiObrane i pokrojone w kostkę warzywa, partiami albo wszystkie na raz podsmaż na maśle do lekkiego zrumienienia. Mój topinambur miał delikatną skórkę, więc tylko porządnie go wyszorowałam i nie obierałam go.Podsmażone warzywa przełóż do garnka, zalej wodą w takiej ilości, żeby były przykryte, wsyp pół łyżeczki soli i gotuj do miękkości.Do garnka dodaj starte na tarce sery i kremówkę, zmiksuj. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dolej tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy kremu.Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Podawaj z natką pietruszki i odrobiną tartego twardego sera.


Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Zapiekane łazanki z serem (na sposób „mac Ό cheese”)Grzybowa zupa krem z rozmarynem