ßßß
Składniki na 1 porcję:2 jajka30 g orzechów arachidowych1 łyżka wody5 dag twardego sera typu parmezan1 pełna łyżeczka masłapół pęczka końcówek zielonych szparagów¼ pęczka natki zielonej pietruszkipieprz do smakusól do smakuSposób przygotowania:Orzechy posiekać bardzo drobno.Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka i mieszać około 1 minutę.Do masy jajecznej dodać pokrojone orzechy, starty ser, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.Do garnka z wrzącą wodą wrzucić szparagi , gotować przez około 5 minut, po czym odcedzić i odstawić na czas przygotowywania omletu.Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzać masło. Następnie nałożyć za pomocą łyżki masę jajeczna rozprowadzając ją równomiernie na całej powierzchni patelni. Całość przykryć i pozostawić na wolnym ogniu na kilka minut – aż do momentu kiedy jajka zetną się na powierzchni. Kilkakrotnie wykonać patelnią koliste ruchy, aby masa znajdująca się na jej powierzchni przemieściła się na spód omletu. Następnie nałożyć na środek omletu ugotowane szparagi, po czym złożyć go na pół. Smażyć na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.