Wykonanie
Składniki na 1 porcję:2
jajka30 g
orzechów arachidowych1 łyżka
wody5 dag
twardego sera typu
parmezan1 pełna łyżeczka
masłapół pęczka końcówek
zielonych szparagów¼ pęczka
natki zielonej
pietruszkipieprz do smaku
sól do smakuSposób przygotowania:
Orzechy posiekać bardzo drobno.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Białka oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty, dodać
żółtka i mieszać około 1 minutę.Do masy jajecznej dodać pokrojone
orzechy,
starty ser, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i wymieszać.Do garnka z wrzącą
wodą wrzucić
szparagi , gotować przez około 5 minut, po czym odcedzić i odstawić na czas przygotowywania omletu.Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzać
masło. Następnie nałożyć za pomocą łyżki masę jajeczna rozprowadzając ją równomiernie na całej powierzchni patelni. Całość przykryć i pozostawić na wolnym ogniu na kilka minut – aż do momentu kiedy
jajka zetną się na powierzchni. Kilkakrotnie wykonać patelnią koliste ruchy, aby masa znajdująca się na jej powierzchni przemieściła się na spód omletu. Następnie nałożyć na środek omletu ugotowane
szparagi, po czym złożyć go na pół. Smażyć na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.