Wykonanie
Bardzo zdrowe naleśniki, które są idealnym sposobem na przemycenie
szpinaku i
mąki pełnoziarnistej. Ostatnio mam fazę na dodawanie gdzie tylko się da
mąki razowej i rozważam całkowitą rezygnację ze zwykłej, komercyjnej, bielonej
mąki, bo wyczytałam (w recenzowanej przeze mnie książce „Zamień chemię na jedzenie” Julity Bator), że nie dość, że praktycznie nie ma wartości odżywczych (im niższy typ, tym mniej) to jeszcze zawiera antyzbrylacze, a w procesie wybielania jest stosowane aluminium, które nie jest obojętne dla organizmu. Oczywiście nie ma szans, żeby te substancje dodatkowe były wymienione na opakowaniu, ponieważ są to minimalne ilości (ale jednak są).Głodzilla, który generalnie podchodzi entuzjastycznie do jedzenia, był zielonymi naleśnikami mocno zainteresowany. Mi również te naleśniki ze
szpinakiem bardzo smakowały, chociaż na co dzień preferuję cieńsze ciasto. Dodatek
szpinaku i
razowej mąki sprawił, że było ono puszyste i mięciutkie. Warto dodać do masy na naleśniki również
tłoczony na zimno olej rzepakowy – wniesie dobroczynne kwasy tłuszczowe i sprawi, że placki nie będą przywierały do patelni.Ale się nawymądrzałam w tym wpisie, mam nadzieję, że mi nie zasnęliście 😛
Składniki (na 10-12 sztuk):.2 duże
jaja200 ml
wody300 ml
mleka 3,2%160 g
mąki pszennej (t650)125 g
mąki pszennej razowej (t1850)150 g
szpinaku (baby)1/2 łyżeczki
soli3-4 łyżki dobrego
oleju rzepakowegoW głębokim naczyniu rozmieszaj
mleko,
wodę,
jaja i
olej. Wsyp przesiane
mąki i dokładnie wymieszaj.
Szpinak opłucz i posiekaj. Dodaj do ciasta i zmiksuj za pomocą blendera. Smaż na porządnie rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu (na wszelki wypadek możesz raz posmarować patelnię przed wylaniem pierwszego naleśnika).
Related PostsPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiPancakes – śniadanie mistrzówIdealne ciasto naleśnikoweWytrawne muffiny z
bryndzą,
papryką i
boczkiemBliny pszenno-gryczane