Wykonanie
Zielone, wiosenne naleśniki … ze sporą porcją
szpinaku, który w smaku nie jest jednak wyczuwalny. Myślę, że to smaczny sposób na przemycenia dzieciom tego zielonego, zdrowego specyfiku, zwłaszcza, że naleśniki równie dobrze smakują ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki na ok. dużych 7 naleśników:ok. 100 g
szpinaku (tj. ok. 10 brykietów
szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego)1
jajko150 ml
wody100 ml
mlekaok.140 g
mąki pszennejszczypta
soliWykonanie:
Szpinak rozmrażamy przekładamy do wysokiego naczynia. Do
szpinaku wbijamy
jajko, dodajemy
wodę,
mleko,
mąką i szczyptę
soli. Wszystkie składniki blendujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie, a
szpinak całkowicie rozdrobni. Ciasto powinno być dość płynne, powinno swobodnie rozlewać się na patelni. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę
wody lub
mąki w przypadku gdy będzie za gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powierzchni.Naleśniki podajemy ze słodkimi bądź wytrawnymi dodatkami.Smacznego!