Wykonanie
Niech Cię nie zmyli słodki róż – to nie jest
tarta dla małych dziewczynek. To jest
tarta z pazurem, która postawi Cię na nogi i poprawi humor na dłuuugi czas. Jeśli upieczesz ją w okrągłej formie, to możesz się nią radować na okrągło. Ja wybrałam dwie podłużne i zrobiłam ją w dwóch wersjach kolorystycznych – w bieli i w różu.W
kraju nad Wisłą wszelkie tarty są teraz niebywale modne. A okazuje się, że na dobrą sprawę to już nasze babki i prababki przygotowywały ciasta tego typu, najczęściej w okolicach Wielkanocy i nawet nie wiedziały, jakie są trendy i cool. Spójrzmy na takiego mazurka: spód z kruchego ciasta – jest, wyższe brzegi – są, słodkie nadzienie – jest. Mazurek jest słodką do
bólu zębów, pięknie przybraną tartą.Gdy byłam mała, lubiłam ozdabiać mazurki – malować
czekoladą gałązki wierzbowe i układać z
migdałów albo
fistaszków bazie na kajmakowym tle. Niespecjalnie jednak przepadałam za ich jedzeniem – były dla mnie za słodkie i za twarde. Wolałam puszyste baby albo ciężki sernik z domowego
twarogu, który pomagałam ucierać w starej makutrze coraz mniejszą z roku na rok pałką. A propos pałki – jakiś czas temu Cisowianka zaliczyła zabawną wpadkę, którą zdążyłam wyłapać, zanim została skasowana (klik).Teraz smak mi się nieco zmienił i już nie patrzę się krzywo na mazurkopodobne tarty – lubię sobie od czasu do czasu zrobić szokową terapię
cukrową. Bardzo dobrze wpływa mi to na samopoczucie, a dzięki temu, że Panna Grymaśna jeszcze funduje mi odsysanie tłuszczu, to konsekwencje omijają moje biodra. Niedawno przygotowałam tartę z dodatkiem procentów. Namoczenie
żurawiny w lekkiej, domowej
wiśniówce sprawiło, że słodkość została przełamana i nabrała interesującego charakteru.
Składniki na ciasto (2 formy 11 cm x 35 cm):400 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła75 g
cukru pudru4
żółtkaszczypta
soli na wierzch:150 g
suszonej żurawiny100 ml domowej
nalewki wiśniowej300 g
białej czekolady200 ml
śmietany kremówki 36%kilka kropel soku z
burakaŻurawinę, jeśli jest w całości, z grubsza posiekaj i zalej
wiśniówką. Odstaw na co najmniej godzinę.Przygotuj kruche ciasto:
mąkę wymieszaj z
cukrem pudrem i szczyptą
soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne
masło oraz
żółtka i szybko wyrób. Jeśli ciasto będzie za suche, możesz dolać 1-2 łyżki zimnej
wody. Wyrobione ciasto
owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło.Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formy do tarty. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż np. suszoną
fasolą. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C, następnie wyjmij, zdejmij obciążenie i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.W rondelku zagotuj kremówkę. Zdejmij ją z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki
białą czekoladę. Kiedy się rozpuści wymieszaj dokładnie. Możesz od razu dodać sok z niewielkiego
buraka, utartego na tarce o drobnych oczkach albo dodać go do połowy
czekolady. Ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcesz uzyskać.
Żurawinę odcedź i przesyp na podpieczone, ostudzone blaty, następnie zalej ciepłą masą
czekoladową.Kiedy tarty będą chłodne, możesz wstawić je do lodówki, żeby szybciej stężały.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)
Makowo-migdałowa biała babka wielkanocnaWielkanocna babka muślinowa z
bakaliamiBabka na
winie musującym