Wykonanie
Śliwki w
syropie z
kardamonem (tudzież kompot ze
śliwek z
kardamonem) – pycha! Jako „ciężarówka” z gastrofazą mam natchnienie na tworzenie przeróżnych kompozycji
smakowych 😉 i jak każda „ciężarówka”, która zbliża się wielkimi krokami do „rozpuknięcia”, lubię sobie od czasu do czasu zajrzeć do wujka Google z zapytaniem o to, czy przypadkiem przed chwilą nie zjadłam czegoś, czego zjeść nie powinnam. No i okazało się, że
kardamon jest na liście przypraw, których powinno się unikać, bo mogą przyspieszyć to i owo. To Wam
powiem, że mogą, ale nie muszą. Zjadłam niemal cały słoik tych
śliwek, wypiłam z nich
kardamonowy kompot, a
Młoda nadal
siedzi na pokładzie i nic nie wskazuje na to, żeby się gdzieś wybierała 😉A, zapomniałabym – takie
śliwki z kompotu można wykorzystać do ciasta, knedli albo jako dodatek do deserów 😉
Składniki:2 , 5 kg wypestkowanych węgierek1,5 litra
wody50 dag
cukruokoło 20 ziaren
kardamonu (całe
torebki)Wypestkowane
śliwki upchnij w wyparzonych słoikach (u mnie 4×0,9 litra i jeden 0,5 litra).Zagotuj
wodę z
cukrem, dodaj
kardamon. Gotuj przez około 20 minut. Gotowym
syropem zalej
śliwki* (rozdzielając równo
kardamon), zakręć słoiki, następnie pasteryzuj je przez kolejne 20 minut.
*jeśli
między śliwkami będzie sporo miejsca, może się okazać, że
syropu braknie. Można wtedy uzupełnić słoiki do pełna przegotowaną
wodą.Related PostsKompot
śliwkowy z
cynamonem i
goździkamiPowidła śliwkowe z
czekoladą i
kakaoDyniowe knedle ze
śliwkamiCzekoladowa panna cotta na
maślance z kardamonowymi
śliwkamiMarynowane
śliwki (w lekkiej zalewie octowej)