Wykonanie
Październik wdzięczy się do wrocławian
słonecznym babim latem. Jak na złość Głodzilla przed weekendem przytargał z przedszkola pierwszą poważną infekcję i podzielił się nią z Panną Grymaśną. Zamiast cieszyć się piękną pogodą, kurujemy się w domu i pośmierdujemy
syropem z
cebuli i
czosnku. Żeby nie oszaleć z nudów i nie rozpuścić sobie mózgów oraz oczu oglądaniem bajek, robimy sobie zajęcia plastyczne – kredki świecowe i plastelina podbijają salony (dosłownie i w przenośni – połamane i pokruszone kredki znajduję w takich zakamarkach, że podziwiam dziecięcą kreatywność, a plastelinę zeskrobuję z wykładziny dywanowej z coraz większą wprawą).Przypomina mi to czasy, kiedy byłam trochę starszym dzieckiem, w wieku wczesnoszkolnym, i na każdy Dzień Babci i Dziadka, Ich imieniny czy urodziny robiliśmy z Rodzeństwem laurki. Pamiętam, że Dziadek wkładał je
potem między rozsuwane szybki kredensu i stały tak do następnego święta. Zastępował je wtedy nowymi malunkami. Miałam czasem takie poczucie, że laurka to słaby prezent, że wypadało by coś kupić. Dzisiaj widzę, że to były prawdziwe skarby i małe dzieła sztuki – teraz sama z zachwytem patrzę na pierwsze dziecięce bazgrołki i przypinam je magnesami do lodówki. Jak to się z
wiekiem zmienia perspektywa…Wracając do moich choruszków – każda mama wie, że dziecko nawet z lekkim przeziębieniem
traci chęć do jedzenia i strasznie marudzi. Panna Grymaśna swojego pseudonimu bez powodu nie otrzymała, ale Głodzilla grymaszący przy obiedzie, to nie jest częsty widok. Okazało się, że apetyt rozbudziły w nim właśnie placki zrobione z
ziemniaków i
cukinii, łączące zalety obu typów – dzięki pyrom są konkretne,
cukinia natomiast nadaje im delikatności. Oczywiście nie dostał do nich sosu
kurkowego, bo małe dzieci nie powinny jeść
grzybów – zjadł je z samym
serkiem mascarpone wymieszanym z posiekaną
natką pietruszki.
Składniki na placki (około 15 sztuk):400 g mączystych
ziemniaków (5 sporych sztuk)300 g
młodej cukinii (1 średnia)150 g
cebuli (2 małe)2 ząbki
czosnku2
jajka50 g
skrobi ziemniaczanej (2 łyżki )50 g
mąki pszennej (4 łyżki)
przyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzolej rzepakowy do smażeniaSkładniki na sos:200 g
kurek200 g
mascarponepół pęczka
natki pietruszki2
szalotki (można zastąpić 1 zwyczajną
cebulą)1 ząbek
czosnku1 łyżka klarowanego
masłaprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzCukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach (jeśli masz do dyspozycji solidną maczugę od zapominalskiego działkowicza, to obierz ją ze skórki i wykrój gniazda nasienne – użyj tylko 300 g tak pozyskanego surowca).Umyte i obrane
ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z
cebulą. Połącz z
cukinią i przełóż na duże sitko do odcieknięcia. Sitko postaw na misce.
Wodę, którą puszczą warzywa wylej, ale
skrobię z dna naczynia zachowaj i połącz z
cukiniowo-ziemniaczaną pulpą.Do masy wbij
jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
mąkę ziemniaczaną i pszenną (możesz ich potrzebować mniej lub więcej w zależności od „soczystości” pulpy). Dopraw
solą i
pieprzem (wg uznania – ja dałam po pół łyżeczki).Smaż na złoty brąz, wykładając na rozgrzany
olej porcje ciasta – każdy placek to jedna łyżka masy. Przed każdym nabraniem zamieszaj dobrze ciasto. Usmażone placki wykładaj na papierowe ręczniki, aby zebrać nadmiar tłuszczu.Przygotuj sos: posiekaj
szalotki i
czosnek, zeszklij je na
maśle klarowanym. Dodaj oczyszczone
kurki (większe egzemplarze możesz pokroić na kawałki) i podsmażaj przez 5 minut, często mieszając. Na podsmażone
kurki wyłóż
serek mascarpone i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, duś na malutkim ogniu przez 3 minuty. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, posyp posiekaną
natką pietruszki.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZiemniaczane babeczki gajowegoPożywna kartoflankaPlacki ziemniaczane